« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
MYCOBACTERIUM VACCAE

Tajna sreće nalazi se u bakterijama

Osjećate se mizerno i depresivno? Injekcija dobrih bakterija dat će vam poticaj koji vam treba

Fotografija vijesti
Više o

sreća

,

bakterije

,

injekcija

,

Mycobacterium vaccae

Očekivalo se da će to biti nov način borbe protiv raka. Ideja je bila da se injektiranjem određenih bakterija može stimulirati čovjekov imunološki sustav te tako uništiti tumore. Nažalost, pokazalo se da tretman ima malo željenog učinka, no pojavio se jedan neočekivani efekt - radikalno poboljšanje raspoloženja i kvalitete života.

No kako bakterija može poboljšati nečije raspoloženje? Još uvijek nisu poznati svi detalji, ali testovi provedeni na životinjama sugeriraju da imunološka reakcija koju potiče Mycobacterium vaccae uzrokuje da neuroni u čeonjem režnju oslobađaju velike količine serotonina, što podiže raspoloženje.

Ovo se može činiti čudnim s obzirom da imunološka stimulacija može također dovesti do depresije, no ljudska veza s M. Vaccae ima prilično dugu povijest. Ova bakterija stimulira imunološki sustav na zanimljiv način.

"Smatramo kako M. Vaccae potiče nadzorne stanice da reduciraju i okončaju neželjene upalne procese", objašnjava Graham Rook s Kraljevskog sveučilišta u Londonu.

Bez obzira na tip mehanizma, otkriće podržava dokaze kako bakterije utječu na naš mozak jednako kao i na tijelo. U stvari, Rook je nedavno predložio da je jedan od mogućih razloga raširene pojave depresije to što ljudi više nisu rutinski izloženi organizmima poput M. vaccae tijekom rane faze života. "

Higijenska hipoteza" je originalno predložena da se objasne sve veće stope astme i alergija, ali Rook vjeruje da se može primijeniti i na psihijatrijske poremećaje.

Može li se M.vaccae koristiti kako bi se usrećilo ljude? Puno je teže dobiti odobrenje za injektiranjem živih bakterija u osobe koje pate od depresije nego one koje su u terminalnoj fazi karcinoma, stoga će sljedeće testiranje kompanije Immodulon Therapeutics biti na osobama s rakom prostate.

Ako ponovo dođe do sličnih rezultata, kompanija bi se mogla fokusirati na liječenje depresije. U konačnici, ako se otkrije precizan mehanizam djelovanja bilo bi moguće stvoriti lijekove koji će imitirati efekt ovih bakterija.


19.01.2011. 15:00:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh