« Život
objavljeno prije 12 godina
KLJUČ DUGOVJEČNOSTI

Tajna dugog života skriva se u niskokaloričnoj prehrani

Tim američkih znanstvenika otkrio je da značajno kresanje unosa kalorija može usporiti starenje i produžiti život

Više o

dijeta

,

kalorije

,

zdrav život

,

dug život

Svi znamo da naše zdravlje uvelike ovisi o vrsti hrane koju konzumiramo, a novi rezultati dugogodišnje studije pokazuju da i količina igra važnu ulogu u kvaliteti i duljini života.   

Naime, tim američkih znanstvenika otkrio je da smanjivanje dnevnog unosa kalorija za 30 posto, što je malo iznad granice pothranjenosti, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka za 50 posto te produljuje život gotovo za trećinu.

Iako bi takva prehrana u zapadnom svijetu produljila život u prosjeku za 25 godina ona ima svoju cijenu - dijeta je poprilično jednolična i neprivlačna, a sastojala bi se od proteina iz mlijeka, kukuruznog ulja, te brojnih vitaminskih i mineralnih nadomjestaka.

Do otkrića su došli znanstvenici sa sveučilišta Wisconsin eksperimentirajući  na primatima, sisavcima najsličnijim ljudima. Studija je počela 1989. godine tako što su stručnjaci 76 makaki majmuna podijelili u dvije skupine - jedni su bili na restriktivnoj kalorijskoj dijeti, dok su drugi jeli normalno.

Polovica majmuna koji su neometano konzumirali hranu danas je živo, dok je u restriktivnoj grupi ta brojka puno veća - čak je 80 posto primata preživjelo eksperiment. Makiji inače žive oko 27 godina, a najstariji majmun iz studije ima 29 godina.

Također, majmuni koji su bili na dijeta na rubu pothranjenosti imali su 50 posto manje kancerogenih tumora i bolesti krvožilnog sustava od makakija koji su normalno jeli, a i mozak im je bolje funkcionirao.

Studija je objavljena u stručnom glasilu Science.

28.05.2012. 09:11:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh