« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
LOKOMOCIJA

Tajna brzih trkača i plivača je u njihovom pupku

Položaj pupka kao tjelesnog centra gravitacije u odnosu na ostatak tijela razlog je zašto tamnoputi sportaši brže trče, a bijelci brže plivaju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

plivanje

,

trčanje

,

pupak

Znanstvenici vjeruju da su uspjeli objasniti zašto su tamnoputi sportaši bolji trkači, a bijelci napredniji plivači - ključ je u pupku!

>> Proljeće je idealno za trčanje - kako početi?

Nije važno kakvog je oblika, strši li ili je uvučen. Važan je samo njegov položaj u odnosu na ostatak tijela. Taj položaj određuje atletske sposobnosti. Razlog je jednostavan - pupak je tjelesno središte gravitacije. Što je pupak pozicioniran više to je viši i centar gravitacije pa se vaše tijelo brže kreće naprijed. Niže pozicioniran pupak znači da je torzo dulji što je dobro ako se bavite plivanjem.

>> Kakav pupak je najviše seksi

Andre Bejan, profesor sa Sveučilišta Duke i voditelj spomenutog istraživanja objavljenog u Međunarodnom časopisu za dizajn, prirodu i ekodinamiku ('International Journal of Design and Nature and Ecodynamics') objašnjava: „ Nije važna ukupna visina već položaj pupka, odnosno centra za gravitaciju." Kod sportaša zapadnoafričkog porijekla pupak je tri centimetra viši nego kod bijelaca pa su zato oni bolji trkači. Lokomocija je u biti proces stalnog padanja naprijed, a masa koja pada s veće visine pada brže.

U bazenu bijelci su u prednosti jer imaju dulji torzo (veći je za tri posto što se pretvara u 1,5 posto veću brzinu plivanja). Azijci također imaju niže pozicioniran pupak, ali bijelci ih i dalje nadmašuju u bazenu jer su viši. Mnogi istraživači su izbjegavali ovakva istraživanja isključivo zbog osjetljive rasne note, ali profesor Bejan nije zbog toga htio odustati. Istraživanje je proveo s profesorom Edwardom Jonesom sa Sveučilišta Howard iz Washingtona i diplomcem s Dukea Jordanom Charlesom. Oni su se fokusirali na geografsko porijeklo i biologiju, a ne na rasu koju autori istraživanja nazivaju „socijalnim konstruktom".

Istraživanje se temeljilo na analizi podataka iz trkačkih i plivačkih muških i ženskih natjecanja prikupljenih tijekom posljednjih 100 godina.

13.07.2010. 14:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh