« Život
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
ZRAK

Svježi zrak je važna mjera sigurnosti

SvI već znaju koje su tri najvažnije mjere za obranu od koronavirusa, no s dolaskom hladnijeg vremena i češćim boravkom u zatvorenim prostorima treba dodati i četvrtu - svjež zrak.

Proluftajte malo... zapravo, malo više ;)
Proluftajte malo... zapravo, malo više ;) (Arhiva)
Više o

zrak

,

svježi zrak

Slabo prozračene prostorije povećavaju mogućnost prijenosa virusa aerosolima, česticama koje 'plutaju' u zraku, objašnjava direktor odjela za infektivne bolesti na medicinskom fakultetu u Rostocku dr. Emil Reisinger.

"Uz kapljično širenje, daleko manji aerosoli smatraju se glavnim putem transmisije koronavirusa, premda u manjoj mjeri", kaže Reisinger.

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakši aerosoli mogu lebdjeti dulje i tako se širiti u zatvorenim prostorijama. Tome je najlakše doskočiti povremenim otvaranjem prozora.

Strahovi da ćete se pritom prehladiti neutemeljeni su, tvrde medicinski profesionalci.

"Prozračivanje prostorije na nekoliko minuta jedva da promijeni temperaturu u prostoriji", napominje Reisinger. Predmeti u prostoriji i zidovi zadržavaju temperaturu i otpustit će pohranjenu toplinu.

Njemački stručnjaci preporučuju da se uredske prostorije prozračuju svakih sat vremena po 20 minuta. Ako u prostoriji sjedi manje ljudi dovoljno je i deset minuta.

28.10.2020. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.10.2020. 20:20
    ujutro treba prozračit prostorije obavezno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh