« Život
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
ZNATE LI?

Koje cvijeće nosimo na dan Svih Svetih

U Europi se cvijeće počelo darivati tek u 18. stoljeću, kao i nositi na grobove preminulih kako bismo čak i nakon njihove smrti pokazali da mislimo na njih

Krizanteme su najčešće
Krizanteme su najčešće (Arhiva)
Više o

cvijeće

,

Svi sveti

Simbolika cvijeća seže daleko u povijest, još u 12. stoljeće, kada su Kinezi i Japanci već naveliko usavršili tehniku tumačenja cvjetnih poruka.

U Europi se cvijeće počelo darivati tek u 18. stoljeću, kao i nositi na grobove preminulih kako bismo čak i nakon njihove smrti pokazali da mislimo na njih.

Cvijeće za groblje također nosi određenu simboliku, a najčešći izbor su krizanteme, ljiljani ili pak margarete.

Cvijeće za blagdan Svih svetih

Ovaj blagdan slavi se još od 4. stoljeća, a nastao je u spomen mučenicima. Danas ga slavimo kako bismo se prisjetili onih koji više nisu s nama i odali im počast.

dan Svih svetih na grobovima obično se mogu vidjeti raskošne margarete, simpatične i šarene tratinčice (gumbeki), ukrasni kelj ili pak elegantne krizanteme. One su jedno od rijetkih vrsta cvijeća koje cvjeta u hladnije razdoblje.

Upravo zbog toga što rastu prije zime, u Europi simboliziranu prolaznost, žaljenje i odlazak duša na drugi svijet.

Ovisno o boji mogu simbolizirati i druge osjećaje: tako crvene znače ljubav i strast, žute zanemarenu ljubav i tugu, bijele odanost, a ljubičaste dobre želje. Uz cvijeće na groblje se nose i lampioni kojima simbolično osvjetljavamo put mrtvima kako bi lakše prešli na drugu stranu.

30.10.2020. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.10.2020. 11:20
    krizanteme
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh