« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
pogled u budućnost

Svjetskim znamenitostima prijeti propast zbog turista

Nisu ugroženi samo građevinski objekti, već i prirodne znamenitosti poput otočja Galapagos ili Plitvičkih jezera

(Getty Images)
Više o

Machu Picchu

,

Galapagos

,

turisti

,

Plitvice

,

uništavanje svjetskih znamenitosti

,

piramide

Milijuni turista diljem svijeta donose državama veliku zaradu ali uz visoku cijenu. Naime, turisti koji toliko onečišćuju i uništavaju svjetske znamenitosti da im prijeti propast.

Neke od turistički najznačajnijih svjetskih destinacija zbog toga nastoje ograničiti broj posjetitelja. Zbog velikog broja turista, na tisućama godina starim građevinama ili pak čudima prirode počele su nastajati nepopravljive štete.

Jedan od primjera su egipatske piramide. Vlaga i zrak koje posjetitelji piramida izdišu pogodovali su stvaranju gljivica i zelenih algi na zidovima u unutrašnjosti egipatskih grobnica.

Masovni turizam uspio je oštetiti čak i Galapagos, otočje na kojemu je Darwin istraživao teoriju evolucije, jer su s turistima prispjele i stotine novih vrsta kukaca i beskralježnjaka koje mijenjaju donedavno izoliranu floru i faunu.

I staroj prijestolnici Inka Machu Picchu prijeti urušavanje zemlje zbog velikog broja ljudi koji njime svakodnevno hodaju, dok su ledeni obronci Mt. Everesta pretrpani smećem koje ostavljaju alpinisti, ali i umrlim nesretnicima koji nisu stigli do vrha.

Lokalno stanovništvo više ne zna što bi, pa su tako stanovnici Uskršnjih otoka prošli mjesec blokirali aerodrome i tražili da se smanji broj turista.

Negativan utjecaj masovnoga turizma sve je vidljiviji i u Hrvatskoj.

Plitvička jezera ne mogu podnijeti tako velik broj turista koji se svake godine povećava. Kornati su pak pretrpani bespravnom gradnjom, dok protiv uplovljavanja kruzera u Dubrovnik ekološke udruge već godinama prosvjeduju.

13.09.2009. 20:32:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh