« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
16. RUJNA

Svjetski dan zaštite ozonskog sloja

Do kraja 2009. Montrealski protokol pridonio je smanjenju više od 98 posto tvari koje oštećuju ozonski sloj

Ozonska rupa
Ozonska rupa (Wikipedia)
Više o

Montrealski protokol

,

ozonski sloj

,

ozonske rupe

"Zaštita ozonskog sloja: najbolje upravljanje i pridržavanje propisa" ovogodišnji je slogan pod kojim se obilježava Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja, 16. rujna. Odlukom Ujedinjenih naroda od 19. prosinca 1994. godine, kako bi se istaknula važnost provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj, 16. rujna proglašen je Međunarodnim danom zaštite ozonskog sloja.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ističe da se ove godine "obilježava 23. godišnjica Montrealskog protokola, najuspješnijega međunarodnog sporazuma u zaštiti okoliša koji su ratificirale sve zemlje svijeta".

Do kraja 2009. Montrealski protokol pridonio je smanjenju više od 98 posto tvari koje oštećuju ozonski sloj. Ukinuta je proizvodnja i potrošnja klorofluorougljika (CFC), koji su se rabili najviše u rashladnim i klimatizacijskim uređajima, halona za protupožarne sustave i aparate, ugljik-tetraklorida, koji se rabio u laboratorijima, te drugih potpuno halogeniranih CFC-a. Bez provedbe Montrealskog protokola, ozonski sloj bio bi 10 puta više oštećen nego danas, što bi uzrokovalo dalekosežne posljedice na zdravlje ljudi i okoliš.

>>Gdje je nestala ozonska rupa?

No, ipak, kako je riječ o postojanim tvarima čija koncentracija u stratosferi sporo opada (nekim je tvarima životni vijek i do 100 godina), stručnjaci predviđaju potpunu uspostavu prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog sloja tek sredinom ovog stoljeća. Najveće oštećenje ozonskog sloja otkako postoje mjerenja izmjereno je od 21. do 30. rujna 2006. iznad Antarktika.

U Hrvatskoj je do danas odobreno petnaest projekata, od kojih je devet uspješno završeno, te je dosad ukinuta potrošnja klorofluorougljika (CFC), halona, ugljik-tetraklorida i metil-bromida koji se rabio u proizvodnji presadnica duhana. U tijeku je provedba projekta kojim je do kraja 2015., to jest 24 godine prije roka određenog Montrealskim protokolom, planirano ukidanje potrošnje klorofluorougljikovodika (HCFC). Uspostavljeni su centri za prikupljanje, obnavljanje i oporabu kontroliranih i zamjenskih radnih tvari u Dugopolju, Zagrebu i Rijeci.

Vezano uz halon iz protupožarnih sustava i aparata, u Varaždinu je osnovana banka halona. Kad je riječ o starim rashladnim i klimatizacijskim uređajima, uspostavljen je sustav za njihovo prikupljanje te građani pozivom na besplatni broj telefona (0800 444 110) mogu naručiti besplatan odvoz od ovlaštenog skupljača diljem Hrvatske.(hina/metro-portal)

15.09.2010. 13:06:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh