« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
EKOGORIVO

Zeleni dizel iz algi uskoro u klasičnim motorima?

Mikroskopski organizmi mogli bi biti ključ za stvaranje goriva koji ne zagađuje okoliš a koje mogu koristiti postojeći klasični motori

Zeleni dizel iz algi uskoro u klasičnim motorima?
Zeleni dizel iz algi uskoro u klasičnim motorima? (MWN)
Više o

Biogorivo

,

automobili

,

alge

,

Sindikat visokog obrazovanja i znanosti

,

najbolja dijeta

Trend električnih i hibridnih vozila je sam po sebi pozitivan, ali idealno bi bilo imati gorivo koje nije štetno i koje bi se moglo koristiti u postojećim motornim tehnologijama umjesto da se iz temelja stvaraju novi sustavi. Automobilska industrija je u svojih 100-ak godina iskustva u izradi motora do danas postala poprilično dobra u tome tako da bi bilo bolje pronaći novu vrstu goriva koje ne zagađuje okoliš i koje bi mogli koristiti postojeći motori.

>> Tamna strana biogoriva - glad i siromaštvo

Biogoriva dobivena iz kukuruza i šećerne trske su već stavljana na kušnju, naročito u Brazilu, ali pojavio se novi problem - zemlja koja se koristila za proizvodnju hrane počela se koristiti za proizvodnju biogoriva što nipošto nije dobro.

>> Riješen problem biogoriva

Vrlo je izgledno da će naša djeca, kad dođe vrijeme da kupe obiteljske automobile, voziti električne automobile u urbanim sredinama, a na duge relacije automobile s klasičnim motorima na goriva. Međutim, umjesto zagađivanja okoliša, klasični motori bi u skoroj budućnosti mogli koristiti nešto puno zelenije od aktualnih goriva. I to doslovno.

Rješenje bi se moglo pronaći u mikroskopskim organizmima. Alge bi mogle postati to zeleno gorivo jer se brzo razmnožavaju, a čak 50 posto njihove težine može se iskoristiti za stvaranje goriva, preciznije zelenog dizela. Sjetit ćete se onih zelenkastih naslaga na jezercima i lokvama iz djetinjstva - vjerovali ili ne, neki ljudi ih čak koriste u prehrani; Azteci su ih redovito jeli. Znanstvenici trenutno rade na pronalaženju načina za masovni uzgoj algi kako bi ih imali u ogromnim količinama. Jedan od načina je takozvani vertikalni uzgoj zahvaljujući kojem su alge maksimalno izložene suncu u minimalnom prostoru - na taj se način maksimalizira iskoristivost. Uz sve to, alge baš poput ostalih biljaka trebaju CO2 za fotosintezu tako da bi se proizvodnja algi u industrijskim razmjerima mogla poboljšati i kvalitetu zraka kojeg udišemo.

>> Zeleno gorivo naftnog giganta Exxona

Na kraju, iz različitih algi mogli bismo dobiti različita goriva za različite potrebe i iako smo daleko od široke proizvodnje i uporabe, u slučaju da se ta vrsta proizvodnje pokaže jeftinom i ostvarivom, prerađivanje konvencionalnih motora radi mogućnosti korištenja goriva iz algi bi trebala postati prva sljedeća stavka.

Piše: Emma Forrest/MWN
15.09.2010. 22:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh