« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
1. 12.

Svjetski dan AIDS-a - kakvo je stanje u Hrvatskoj

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je ove godine zabilježeno 80-ak novih slučajeva HIV infekcije i AIDS-a

Danas je Svjetski dan AIDS-a
Danas je Svjetski dan AIDS-a (Dreamstime)
Više o

Hrvatska

,

Svjetski dan AIDS-a

Već 28 godina 1. prosinca se u svijetu i Hrvatskoj obilježava Svjetski dan AIDS-a, kojem je cilj podizanje svijesti o HIV/AIDS-u, o rizicima i mjerama zaštite, važnosti prevencije, ranog dijagnosticiranja i liječenja, kao i potrebi solidarnosti prema oboljelima te smanjenju stigme i diskriminacije kojima su izloženi.

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je ove godine zabilježeno 80-ak novih slučajeva HIV infekcije i AIDS-a, čime se nastavlja trend blagog porasta pojavnosti te bolesti, ali je Hrvatska sa stopom od 21 oboljelog na milijun stanovnika i dalje među zemljama s niskom učestalošću HIV infekcije. 

Zadnjih se godina prosječno godišnje dijagnosticira 90-ak novooboljelih.

Od prvog slučaja HIV/AIDS-a u Hrvatskoj 1985. godine do kraja 2015. ukupno je zabilježen 1321 slučaj infekcije, a među njima je 458 osoba razvilo AIDS. U istom razdoblju od posljedica AIDS-a umrla je 201 osoba.

Većina se zarazila prijenosom virusa spolnim putem, no zadnjih je godina zamjetan porast novodijagnosticiranih među muškarcima koji prakticiraju spolni odnos s osobama istog ili oba spola. Njihov udio je sve veći, a slična je situacija i u zemljama EU-a.

U svijetu je, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u 2015. godini s HIV infekcijom živjelo 36,7 milijuna ljudi, od čega je bilo 2,1 milijuna novih slučajeva zaraze. Od posljedica AIDS-a umrlo je 1,1 milijun ljudi.

U zemljama EU-a godišnje se dijagnosticira oko 30.000 novozaraženih, pa su HIV infekcija i AIDS i dalje od javnozdravstvenog značaja u svijetu i Europi.

Virus HIV-a spada u spolno i krvlju prenosive infekcije, napada imunološki sustav i uzrokuje cjeloživotnu kroničnu bolest koja najčešće dugi niz godina nema simptoma.

Virus se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, krvlju (najčešće dijeljenjem igala i šprica kod ubrizgavanja droga) te sa zaražene majke na dijete.

Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a, koji je krajnji stadij HIV infekcije, a nastaje uslijed uništenja imunološkog sustava, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta.

Jedini način otkrivanja i dijagnosticiranja infekcije HIV-om je testiranje, koje je u Hrvatskoj anonimno i besplatno, a može se obaviti u zdravstvenim ustanovama (mreža centara zavoda za javno zdravstvo, HZJZ, Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević) i pojedinim udrugama.

Hrvatska udruga za HIV i ove će godine 1. prosinca u šatoru na Cvjetnom trgu građanima besplatno dijeliti edukativne letke i brošure o HIV/AIDS-u i spolnom zdravlju.

Zainteresirani će se moći savjetovati sa stručnjacima, a mladi educirati o odgovornom spolnom ponašanju i očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, uključujući interaktivne edukacije putem kvizova znanja koristeći mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje.

U povodu Svjetskog dana AIDS-a u Klinici za Infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u petak, 2. prosinca, održat će se stručni simpozij na kojem će biti predstavljene aktivnosti i rezultati u otkrivanju i liječenju HIV/AIDS-a, dok će se u Domu sportova održati Pozitivan koncert na kojem će nastupiti Bajaga & Instruktori, Josipa Lisac, Rundek Cargo Trio i Luce.

01.12.2016. 11:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh