« Metro World News
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
BIOTERORIZAM ILI EVOLUCIJA

Svinjska gripa - zavjera ili nešto sasvim drugo?

Iako se pokazalo kako nije ništa više zarazna i smrtonosna od drugih, svinjska gripa je inspirirala teoretičare zavjera diljem svijeta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

CIA

,

Fidel Castro

,

Meksiko

,

Felipe Calderon

,

teorija zavjere

,

svinjska gripa

,

epidemija

,

svinjska gripa pandemija

,

gripa A (H1N1)

,

Michael Le Page

,

New Scientists

,

evolucija virusa

,

bioterorizam

LA Times je na svojem webu objavio kako u Meksiku, gdje je zaraza i počela, postoji 'taxi teorija' (autor ju je čuo u taxiju) koja kaže da je svinjska gripa izmišljotina puštena u javnost od strane meksičkog predsjednika Felipea Calderona i to kako bi povećao potporu javnosti svojoj administraciji.

Australski teoretičari smatraju kako je virus mogao evoluirati tijekom znanstvenih pokusa u kojima se razvijao novi tip cjepiva što je onda privuklo pažnju Svjetske zdravstvene organizacije.

Kubanska vlada na svom je pak webu prenijela Castrove špekulacije u kojima je optužio Meksiko za zataškavanje informacija o epidemiji, ali i zaključio kako je 'jedino što se za sada može potvrditi to da CIA nije imala veze s time'. Hvala na prosvjećenju Fidel!

Najpopularnija glasina ipak je ona koja pretpostavlja da je trenutna epidemija u stvari 'beta-test' koji su nakon laboratorijskog uzgoja virusa proveli bioteroristi. No, Michael Le Page, urednik biološke rubrike magazina New Scientists nije uvjeren u tu tvrdnju.

"Sada je gotovo potpuno sigurno da je ovogodišnja gripa H1N1 nastala na svinjskoj farmi", kaže Le Page koji pomno prati i na web stranici magazina objavljuje podatke o širenju zaraze. On teoriju o bioterorizmu odbacuje demantirajući njezinu ključnu stavku - da se novi soj gripe, za kojeg je američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) rekao da sadrži elemente četiri različita virusa, nije mogao pojaviti u prirodi. I Le Page i CDC nastanak virusa pripisuju procesu nazvanom 'prerasporedba'. To je slučaj u kojem dva tipa virusa gripe ulaze u istu stanicu, a novi virusi koji na tom mjestu nastaju imaju osobine jednog i drugog soja, dakle nešto kao 'virusni seks'.

I tko je na kraju kriv za epidemiju svinjske gripe? Svinje, naravno - farmeri preciznije. Le Page kaže kako je šest, od osam genskih elemenata pronađenih u virusu, identično soju gripe koji se kod američkih svinja prvi put pojavio još 1998. godine. On također ističe jedan 'incident' s početka svibnja, kanadska vlada tada je zaključila da je jedan farmer koji je bio u Meksiku prenjeo bolest na svoje svinje, a to je razbilo tvrdnje poljoprivredne industrije koje su svinjsku gripu proglasile štetnom izmišljotinom.

"Dakle, imate virus gripe gotovo identičan onome pronađenom na svinjskim farmama u SAD-u koji može zaraziti i svinje i ljude", kaže Le Page i dodaje da to uopće nije čudno jer industrijski uzgoj na farmama stvara uvjete idealne za razvoj i širenje virusa.

"Ma što 'industrija kotleta' tvrdi jedno je jasno: svinjska gripa je rezultat evolucije, a ne inžinjeringa. Jedina zavjera koja se u cijeloj priči ne može osporiti je pokušaj velikih uzgajivača svinja da od svega opere ruke i ostavi dojam kako nema nikakve veze s cijelim slučajem", zaključio je Le Page.

Piše: Daniel Holloway/Metro World News
22.05.2009. 14:05:05
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Ljetovanje u Hrvatskoj
  05.01.2010. 20:30
  zavjera famaceuta
 2. avatar
  stem cell benefits
  10.09.2010. 17:37
  Sad se vidi što je bila svinjska gripa kao i sve ostale gripe prije nje.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh