« Metro World News
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
CRNE PROGNOZE

Čokolada postaje luksuz - kako je spasiti od toga?

Predsjednik Svjetske zaklade za kakao Bill Guyton optimističan je i ne vjeruje da će čokolada u 20 godina postati skupa i rijetka kao kavijar

Uzgajivačica kakaovca
Uzgajivačica kakaovca (MWN)
Više o

čokolada

,

kakao

,

kakaovac

Uznemirujuća vijest proširila se internetom poput vatrene stihije: čokolada bi unutar 20 godina mogla postati rijeka i skupocjena poput kavijara. Ljubitelji slatkog i javnost općenito preplašena je ovakvim tvrdnjama koje imaju određenu težinu obzirom da dolaze iz usta svjetskih stručnjaka. No usprkos tome Svjetska zaklada za kakao (WCF), vodeća industrijska grupa koja promovira održivi uzgoj kakaa odnosno kakaovca, ne vjeruje da tako crna predviđanja moraju postati stvarna; WCF pomaže farmerima kroz partnerstvo s raznim tvrtkama, vladama i istraživačkim institutima.

A šokantna predviđanja vezana za čokoladu iznesena su prošloga tjedna, točnije u ponedjeljak  8. studenog, kad je John Mason, osnivač Istraživačkog vijeća za očuvanje prirode iz Gane izjavio za britanske novine The Independent da smanjenje proizvodnje kakaa u Africi (oko 70 posto svjetske proizvodnje kakaa otpada na Afriku) može imati zabrinjavajuće posljedice. „Unutar 20 godina čokolada će biti kao kavijar. Postat će toliko rijetka i skupocjena da će je prosječan smrtnik teško moći priuštiti", kazao je Mason.

Međutim, Bill Guyton (na fotografiji ispod), predsjednik WFC-a, ima malo više optimizma: „Shvaćamo da su istraživački podatci sugeriraju kako bi kakao mogao postati rijetkost u periodu od narednih 20 godina, ali WFC ne vjeruje da to predviđanje morati postati stvarnost."

Ipak, da bi se zadovoljive sve veće potrebe za čokoladnim proizvodima, farmeri moraju imati bolje uvjete, kazao je Guyton za Metro. „Uzgajanje kakaa mora postati profesionalnije, a moraju se poboljšati i socijalni, ekonomski i okolišni uvjeti milijuna farmera koji ga uzgajaju u zapadnoj Africi, Latinskoj Americi i jugoistočnoj Aziji". dodaje Guyton. On je nedavno posjetio jednog farmera u zapadnoj Africi koji je, nakon što je prošao specijaliziranu tehničku obuku, povećao proizvodnju kakaa na dvije tone po hektaru i to sve zato jer je počeo koristiti bolje materijale za sadnju i uzgoj, popisno je razmaknuo sadnice i bolje kontrolirao korištenje gnojiva i pesticida.

„To je gotovo tri puta više od nacionalnog prosjeka većine zemalja u kojima se uzgaja kakao. Radi se o samo jednom uspješnom primjeru našeg nastojanja da unaprijedimo proizvodnju kakaa i životni standard onih koji ga uzgajaju. Do dana, WFC je okupio oko 420.000 farmera i podučio ih unaprijeđenim kultivacijskim tehnikama što je pak rezultiralo povećanjem proizvodnje i prihoda i do 40 posto", objašnjava Guyton.

Zemlje koje uvoze najviše čokolade (vrijednosti izražene u američkim dolarima, vrijede za 2009. godinu):

Ujedinjeno Kraljevstvo 1 285 774 486

Francuska 1 167 694 492

Njemačka  1 158 638 904

SAD 879 116 531

Nizozemska 640 327 533

Kanada 545 104 740

Španjolska 461 286 953

Rusija 419 698 549

Austrija 391 990 108

Italija 368 404 445

(Izvor: Globe Trade Atlas, svibanj 2010.)

Bill Guyton je predsjednik WFC-a. ima 25 godina iskustva u održivom razvoju. WFC je neprofitna organizacija koja ima oko 70 članova - tvrtke koje se bave industrijom kakaa i čokolade iz čitavog svijeta - i zastupa oko 80 posto svjetskog tržišta.

Bill Guyton

Zašto farmeri, prema Vašem mišljenju, primaju sve manje poticaja za presađivanje biljke?

Kakao se ne uzgaja na plantažama već ga uzgajaj i prikupljaju milijuni malih farmera u zabačenim tropskim dijelovima svijeta. jedan od najvećih izazova je svakako dopiranje do većeg broja tih farmera koji najčešće ne pripadaju niti jednoj formalnoj skupini. Kad im pružite odgovarajući stručni trening farmeri zaista dobro reagiraju. Znači, ulaganje u obuku i poboljšanje infrastrukture znači dobitak svim partnerima uključujući i same farmere, vlade i konzumente čokolade.

Znanstvena otkrića kao što je genom kakaa mogu pomoći i farmerima i potrošačima?

Svjedočili smo vrlo pozitivnom razvoju u istraživanju kakaa. u to spadaju u projekti vezani za njegov genom. To može imati važnu ulogu u unaprjeđenju farmerske produktivnosti, Mi pri WFC-u na uzgoj kakaa gledamo cjelovito - proizvodni napredak treba biti praćen snažnim društvenim i ekološim i okolišnim inicijativama.

Piše: Célia Pedroso/MWN
18.11.2010. 09:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh