« Metro World News
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
ŽIVOT JEDNE PRINCEZE

Lady Di - da je živa, danas bi napunila 50 godina

Pogledajte fotografije Diane kad je bila djevojčica i kako bi danas izgledala da je živa

Lady Di
Lady Di (Wikipedia/MWN)
Više o

Lady Di

,

princeza Diana

Bila bi vrlo zauzeta Facebookom i Twitterom, predana u svojim humanitarnim nakanama, preudana i živjela bi u New Yorku: takvom Lady Di u, daje živa, u 50. godini zamišljaju kraljevski komentatori i autori.

Konkretnije, tako razmišlja Andrew Morton, britanski novinar i biograf princeze Diane, koji je tjedan prije datuma u kojem bi Lady Di slavila 50. rođendan, svoj komentar dao za Metro.

Njen dom bi bio istočna obala SAD-a. „Ona bi vjerojatno tamo kupila kuću. U zadnjim godinama života često je odlazila na zapad i uspostavljala veze sa lju8dima iz Washingtona i New Yorka. Družila se s velikim facama, ljudima poput Colina Powella, Henryja Kissingera i Anne Wintour. Postajala je poznatom figurom na društvenoj sceni istočne obale SAD-a", kazao je Morton za Metro.

„Da je živa danas i dalje bi bila predana humanitarnom radu", dodao je Robert Sullivan, izvržni direktor LIFE Booksa. „Kad je poginula, ona i (tadašnji premijer Velike Britanije) Tony Blair bili su na rubu razgovora o tome što bi ona mogla učiniti, službeno ili poluslužbeno za vladu", kazao je Sullivan za Metro. Dianina volja i stav, koji su pomogli drugima koji su bili manje sreće u životu, jasno su bili očiti svakome i to čak dok je bila dijete: „Kad smo složili ovu slavljeničku knjigu („Diana at 50") na njenim se fotografijama iz djetinjstva jasno vidjela empatija koja je bila njena najveća vrlina."

To se kasnije jasno manifestiralo u njenom životu kad je postala humanitarni aktivist. Godine 1997. Posjetila je hospicij Majke Tereze u Calcutti, a zatim i neke zemlje koje imaju velike probleme s miniranim područjima poput Angole i BiH kako bi usmjerila svjetsku pozornost i na to.

Ipak, ono što se nije nastavilo dulje od tog tragičnog ljeta je veza između diane i Dodija Fayeda koji je poginuo s njom u Parizu: „Njihovu vezu je osmislio Fayedov otac koji ga je prisilio da prekine zaruke s kalifornijskim modelom kako bi se posvetio 'progonu' Princeze", uvjeren je Morton. „Bila je to, kako kažu oni koji su živjeli oko njih u to vrijeme, samo ljetna avantura, veza koja je bila čvršća u glavi Mohameda Fayeda nego u glavi Princeze. Ona bi vjerojatno završila tako što bi se udala za nekog bogatog poduzetnika slijedeći sličnu stazu kao i Jacqueline Kennedy koja se udala za bogataša Aristotela Onassisa."

Dianine misije i humanitarni rad

Djeca s leukemijom - Diana 1988. godine  inaugurirana u vodeću britansku humanitarnu organizaciju posvećenu borbi protiv najčešćeg raka kod djece.

CENTREPOINT - Diana je podržavala nacionalnu britansku organizaciju za pomoć mladim beskućnicima. U rad je uključen i princ William.

Nagrada Diana - Uspostavljena 1999. godine. Do sada ju je primilo oko 22.000 mladih. Daje se onima koji su zaslužni za određene doprinose svojim školama i lokalnim zajednicama.

Diana, Memorijalna zaklada princeze Walesa - Osnovana 1997. godine kako bi nastavio Dianin humanitarni rad u Velikoj Britaniji i u drugim zemljama.

Koncert za Dianu - Događaj koji se zbio na stadionu Wembley 1. srpnja 2007. Godine na kojem je prikupljeno 2 milijuna dolara koji su podijeljeni između osam humanitarnih organizacija.

Diana, činjenice iz života

1961. - rođena 1. srpnja kao najmlađa od tri kćeri Edwarda Johna Spencera i Frances Ruth Burke Roche

1981. - udala se za Charlesa u katedrali sv. Pavla, mnogi su to nazvali vjenčanjem stoljeća

1982. - rodila Williama

1984. - rodila Harryja

1997.  - 31. kolovoza, Diana njen ljubavnik Dodi al-Fayed i njihov vozač Henri Paul pogibaju u prometnoj nesreći u Parizu.

Piše: Beatrice Bedeschi, MWN/Metro portal
01.07.2011. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh