« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
POZITIVNE REAKCIJE

Svijet hvali Obamin govor u Kairu

Reakcije na govor predsjednika Obame u Kairu ukazuju na široko rasprostranjenu nadu u poboljšanje odnosa između zapada i muslimanskog svijeta.

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Vatikan

,

Barack Obama

,

Francuska

,

UN

,

Obama govor Kairo

,

pomirba zapada i islama

Govor američkog predsjednika Baracka Obame, koji je danas održao na sveučilištu u Kairu, a u kojem se snažno zauzeo za uspostavu novih odnosa između SAD-a i muslimanskog svijeta koji su prekinuti u doba njegova prethodnika Georgea Busha, pozitivno je ocijenjen od strane brojnih svjetskih dužnosnika.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, pohvalio je govor i izrazio nadu da će on omogućiti početak novog poglavlja u vezama između SAD-a i muslimanskog svijeta. Ban se "nada da će poruka predsjednika Obame označiti početak novog poglavlja u odnosima SAD-a i muslimanskog svijeta" i da će ona "pozitivno djelovati na mirovni proces na Bliskom istoku i na rješavanje nekih sukoba u regiji i izvan nje", ističe se na kraju priopćenja.

Svetoj Stolici se također jako se svidio Obamin govor američkog predsjednika Obame te je iz Vatikana poručeno kako bi on mogao pridonijeti uspostavi "novih odnosa s muslimanskim svijetom". Vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano istaknuo je pak u četvrtak da je Barack Hussein Obama "ne zatvarajući oči pred razlikama i napetostima, ne izbjegavajući presedane i probleme, označio novi početak u vezama SAD-a i muslimanskog svijeta".

Francuska je izrazila veliko zadovoljstvo govorom poručivši preko ministarstva vanjskih poslova kako "taj govor pokazuje da se SAD odlučno okrenuo dijalogu, snošljivosti, međusobnom poštivanju i odbijanju izgleda za izbijanje napetosti između kultura i civilizacija.Govor također jasno pokazuje da je SAD okrenut uspostavi mira u Afganistanu, Pakistanu, Iraku, Bliskom istoku...pravu i pravdi".

Izraelska vlada poručila je da dijeli Obamine nade u mir na Bliskome istoku, no da je za nju nadasve važna sigurnost države Izraela. "Izrael je predan miru i učinit će sve što može kako bi širio krug mira poštujući svoje nacionalne interese, u prvome redu te iznad svega svoju sigurnost", stoji u izjavi vlade premijera Benjamina Netanyahua.

Izvor: Hina

04.06.2009. 21:41:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh