« Svijet
objavljeno prije 15 godina
IVO SANADER:

EU mora odigrati sljedeći potez u deblokadi pregovora

Premijer je izjavio da su slovenski amandmani na Rehnov prijedlog Hrvatskoj apsolutno neprihvatljivi zbog čega je izrazio žaljenje.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Marko Mišćević, CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

ulazak u EU

,

Serge Brammertz

,

slovensko hrvatski odnosi

,

deblokada pregovora

,

Rehnov prijedlog

Premijer Ivo Sanader izjavio je u New Yorku kako se Europska unija treba očitovati o sadašnjoj situaciji vezanoj uz šestomjesečnu slovensku blokadu Hrvatske, u kojoj je Hrvatska prihvatila posljednji prijedlog EU, a Slovenija na njega dala za Zagreb neprihvatljive amadmane.

"EU se mora s time suočiti i mora donijeti neki zaključak. Ukoliko se ne nađe načina da se odblokiraju hrvatski pregovori, onda će Slovenija biti u jako teškoj situaciji kada je riječ o njezinom međunarodnom ugledu jer već šest mjeseci blokira Hrvatsku zbog bilateralnih razloga, a to nije europska praksa i nisu europski standardi", rekao je Sanader.

Za slovenske amandmane na prijedlog povjerenika EU za proširenje Ollija Rehna, kazao je da su "ozbiljni, da ulaze u bit stvari" i da su apsolutno neprihvatljivi. Naglasio je da će Hrvatska učiniti sve da dođe do deblokade, te dodao kako se na tom planu puno toga poduzima u tihoj diplomaciji, o čemu ne može govoriti.

Hrvatski je premijer kazao kako "mora izraziti žaljenje" zbog činjenice da jedan susjed s kojim imamo dobre i prijateljske odnose, i čiji se narodi jako dobro razumiju, da jedan tako dobar susjed već šest mjeseci blokira Hrvatsku.

Sanader je nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a izjavio i kako je općenito zadovoljan izvješćima predsjednika Haaškog suda i glavnog tužitelja Sergea Brammertza, podnesenim Vijeću, izuzev razlika u ocjenama tužitelja o suradnji Hrvatske i njegovog ukazivanja na "nedovršeni posao" dostave traženih vojnih dokumenata. "Da bismo imali ocjenu za koju očekujemo i mislimo da treba biti objektivna, mi smo od raspravnog vijeća prije dva dana zatražili ocjenu suradnje Hrvatske s ICTY-em", zaključio je Sanader.

Izvor: Hina

04.06.2009. 22:25:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh