« Život
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
ZANIMLJIVOSTI

Sve što niste znali o Božiću

Iako nam se čini da se Božić obilježava od davnih vremena na isti način, prava istina je potpuno suprotna

Puno toga smislili su marketingaši
Puno toga smislili su marketingaši (Arhiva)
Više o

Djed Božićnjak

,

Božić

,

legende

,

mitovi

,

Isus Krist

,

žive božićne jaslice

,

Isusovo rođenje

Božić je kroz povijest, kao i svi ostali blagdani, bio mijenjan, upotpunjavan i prilagođavan na razne načine, pa je magazin Time odlučio nabrojati najčešće činjenice o Božiću za koje malo ljudi zna.

Biblija, primjerice, nigdje ne navodi točan datum Isusovog rođenja, pa je velik broj povjesničara uvjeren da se čudesno rođenje zapravo dogodilo u proljeće, zaključujući to po pastirima koji čuvaju stoku i još nekim detaljima. 

U priču se, naravno, umiješala Crkva putem pape Julija I kojem se svidjela mogućnost takvog blagdana, pa je odlučio da se kao datum Isusovog rođenja slavi 25. prosinca. Igrom slučaja ili namjere, datum se poklapa s paganskim Saturnalijama.

Božić je u SAD vrijeme kad trgovci rade dobar dio godišnjeg prometa, no nije uvijek bilo tako. Štoviše, od 1659. do 1681. godine u Bostonu je proslava Božića bila zabranjena, a prekršitelji su plaćali visoku kaznu od 5 šilinga. Božić u ta doba stvarno nije imao neko posebno značenje, pa je i prva sjednica Kongresa sazvana 1789. godine na Božić, bez ikakvog prazničnog raspoloženja.

Amerikanci su krivi i za većinu urbanih mitova oko Božića, pa je tako Djed Božićnjak koji leti na sanjkama prvi puta spomenut u seriji kratkih priča Washingtona Irvinga "The Sketch Book of Geoffrey Crayon", gdje u snu glavnog junaka sv. Nikola leti nebom u kolima. Priča je postala jako popularna i poslužila Charlesu Dickensu kao inspiracija za Božićnu priču.

Osim što je Djed Božićnjak u crvenom odjelu smišljen u glavama marketinških stručnjaka, ista je stvar i s jelenom crvenog nosa, Rudolfom kojeg je u reklamu stavio Robert L. Maya 1939. godine kako bi privukao kupce u jednu robnu kuću. 

No, bez obzira na sve, od sv. Franje Asiškog koji je još 1224. napravio prve jaslice kako bi priču o Isusovom rođenju približio sljedbenicima i objasnio im značenje blagdana u kućama se nalaze razni ukrasi koje povezujemo s Božićem, pa nema potrebe za mijenjanjem. Tako i tako je najvažnije božićno raspoloženje. 

25.12.2013. 12:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh