« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
SAVJETI

Svako jutro jedno (dva) jaja...

Uz sve to, imaju i različite koristi za zdravlje, pa evo samo nekih prednosti jaja za doručak...

Jaja kao najbolji doručak
Jaja kao najbolji doručak (Arhiva)
Više o

doručak

,

jaja

Jaja su odličan izbor za sve koji žele nešto više proteina za početak dana, uz to će ova namirnica pomoći pri gubitku kilograma jer će vas zasititi ako ih ne jedete previše.

Radi se o namirnici koja se može pripremiti na razne načine pa je jednostavno od njih pripremiti razna jela.

No, uz sve to, imaju i različite koristi za zdravlje, pa evo samo nekih prednosti jaja za doručak...

Čuvaju vid - jaja su bogata jakim antioksidantima zeaksantinom i luteinom koji štite oči od lošeg utjecaja UV zraka te smanjuju rizik od nastanka očne mrene. Skuhajte nekoliko jaja navečer da biste ujutro imali zdrav doručak ili ih čuvajte u hladnjaku kako biste uvijek pri ruci imali nešto zdravo za pojesti.

Jačaju mozak - opet moramo spomenuti kolin, nutrijent koji igra važnu ulogu u razvoju mozga i jačanju memorije te tako smanjuje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Ako posao od vas zahtjeva puno koncentracije, pobrinite se da na dan pojedete dva jaja

Poslastica za one na dijeti - jedno jaje sadrži oko 70 kalorija, pa su stoga važan dio niskokalorične prehrane. Jedno je istraživanje pokazalo da su pretili ljudi koji su za doručak jeli dva jajeta izgubili 65 posto više težine nego žene koje su ujutro jele pecivo. Proteini u jajima brže zasite i produžuju osjećaj sitosti, a to znači da ćete manje biti u napasti posegnuti za grickalicama ili zavirivati u hladnjak.

Sadrže najkvalitetnije bjelančevine - jaja se smatraju jednim od najkvalitetnijih prirodnih izvora bjelančevina (proteina) i esencijalnih masnih kiselina koje su ključne za mnoge funkcije u organizmu, uključujući rast i razvoj tjelesnih tkiva te normalan rad mišića i živaca.

Smanjuju rizik od raka - jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenta kolina - jedno jaje sadrži oko 30 posto dnevne preporučene doze. Istraživanja su pokazala da su žene koje su unosile velike količine kolina imale 24 posto manje šanse za oboljenje od raka dojke. Kolin se nalazi uglavnom u žumanjku jajeta, tako da slobodno možete izbaciti bjelanjak prilikom pripremanja omleta.

14.06.2022. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.06.2022. 15:23
    Bolje smoothie:)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh