« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
GLAVAAAA ...

Svaka treća osoba reagira na promjene vremena

Promjene vremena kod utječu i na ponašanje i raspoloženje, a okidači su nagli pad tlaka ili temperature te nagli porast vlažnosti zraka

Nagle promjene vremena su sve učestalije
Nagle promjene vremena su sve učestalije (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

glavobolja

,

kronični bolesnici

,

promjena vremena

,

reakcije tijela

Boli vas glava kad se mijenja vrijeme? Ako ste uz to i kronični bolesnik s nekom srčanom bolešću, astmom ili bronhitisom, promjena vremena snažnije će i opasnije djelovati na vas nego na druge ljude. 

Najbolje se to moglo vidjeti ovih dana kad su pojačana vlaga i pad tlaka zraka napunili Hitnu bolesnicima kojima se stanje pogoršalo. 

U principu, gotovo svi reagiraju na neki način na promjenu vremena, a statistike su pokazale da je svaka treća osoba na svijetu zapravo meteoropat. To pojednostavljeno znači da vam mehanizmi prilagodbe na vanjske utjecaje zataje kad se vrijeme počinje mijenjati, a najugroženiji su djeca, žene, kronični bolesnici i starije osoba.

Promjene vremena kod njih utječu i na ponašanje i raspoloženje, a okidači su nagli pad tlaka ili temperature te nagli porast vlažnosti zraka. U zraku se u tim trenucima stvara velika koncentracija pozitivnih iona koji imaju negativan utjecaj na organizam.

Topli vjetar ili fen jedan je od takvih utjecaja, mi u Hrvatskoj ga zovemo ogulinski sindrom a Europljani fen, kada ljudi postaju agresivniji, nervozniji i depresivniji. To je toliko izražen sindrom da u Švicarskoj sudovi uzimaju fen kao olakotnu okolnost pri odmjeravanju kazne za počinjeno kazneno djelo.

Krivac za ovakvu osjetljivost je i moderan način života u zatvorenom koji nam kvari mehanizme prilagodbe u tijelu. Stoga, ako ste među meteoropatima, pratite bioprognozu i prilagođavajte svoje aktivnosti promjenama vremena. 

07.05.2013. 16:44:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh