Metro-portal.hr

objavljeno 07.05.2013. 16:44:08
GLAVAAAA ...

Svaka treća osoba reagira na promjene vremena

Promjene vremena kod utječu i na ponašanje i raspoloženje, a okidači su nagli pad tlaka ili temperature te nagli porast vlažnosti zraka

Nagle promjene vremena su sve učestalije
Nagle promjene vremena su sve učestalije (Arhiva)

Boli vas glava kad se mijenja vrijeme? Ako ste uz to i kronični bolesnik s nekom srčanom bolešću, astmom ili bronhitisom, promjena vremena snažnije će i opasnije djelovati na vas nego na druge ljude. 

Najbolje se to moglo vidjeti ovih dana kad su pojačana vlaga i pad tlaka zraka napunili Hitnu bolesnicima kojima se stanje pogoršalo. 

U principu, gotovo svi reagiraju na neki način na promjenu vremena, a statistike su pokazale da je svaka treća osoba na svijetu zapravo meteoropat. To pojednostavljeno znači da vam mehanizmi prilagodbe na vanjske utjecaje zataje kad se vrijeme počinje mijenjati, a najugroženiji su djeca, žene, kronični bolesnici i starije osoba.

Promjene vremena kod njih utječu i na ponašanje i raspoloženje, a okidači su nagli pad tlaka ili temperature te nagli porast vlažnosti zraka. U zraku se u tim trenucima stvara velika koncentracija pozitivnih iona koji imaju negativan utjecaj na organizam.

Topli vjetar ili fen jedan je od takvih utjecaja, mi u Hrvatskoj ga zovemo ogulinski sindrom a Europljani fen, kada ljudi postaju agresivniji, nervozniji i depresivniji. To je toliko izražen sindrom da u Švicarskoj sudovi uzimaju fen kao olakotnu okolnost pri odmjeravanju kazne za počinjeno kazneno djelo.

Krivac za ovakvu osjetljivost je i moderan način života u zatvorenom koji nam kvari mehanizme prilagodbe u tijelu. Stoga, ako ste među meteoropatima, pratite bioprognozu i prilagođavajte svoje aktivnosti promjenama vremena. 

07.05.2013. 16:44:08
http://metro-portal.hr/svaka-treca-osoba-reagira-na-promjene-vremena/77989/