« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
PEGLAJ

Sutra počinju zimska sniženja

U prvom krugu, do polovice siječnja, popusti će iznositi između 20 i 30 posto, nakon toga se očekuju popusti i do 50 posto, a pred sam kraj veljače očekuje se da će cijene padati i prema 70 posto

Sniženja počinju
Sniženja počinju (Arhiva)
Više o

sniženja

,

zimska sniženja

Sutra, 27. prosinca, počinju zimska sezonska sniženja, a kroz 60 dana njihovog trajanja očekuju se tri kruga padanja cijena sve do 70-postotnih sniženja, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

"U prvom krugu, do polovice siječnja, popusti će iznositi između 20 i 30 posto, nakon toga se očekuju popusti i do 50 posto, a pred sam kraj veljače očekujemo da će cijene padati i prema 70 posto", najavila je direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.

Sniženja se tradicionalno vežu za povoljnije cijene odjeće i obuće, koje se najviše prodaju, no građani na sniženju kupuju i namještaj, tehniku te različite sezonske proizvode poput zimske opreme i sezonskih dekoracija, priopćeno je iz HGK.

"Analize pokazuju da su proizvodi zadnjih godina u prosjeku sniženi između 20 i 50 posto, što nam govori da naši trgovci prate europske trendove i bore se da domaći kupci ne odlaze u inozemstvo", istaknula je Ravlić.

Naglašava da prilikom kupovine na sniženjima potrošač ima ista prava kao u redovnoj prodaji.

Posebni oblici prodaje među kojima je i sezonsko sniženje u Hrvatskoj su regulirani Zakonom o zaštiti potrošača, koji definira pravila prodaje na taj način. Trgovac je dužan uvjete prodaje i oblike plaćanja istaknuti jasno, vidljivo i čitljivo prosječnom potrošaču. Dakle, sve što se tiče uvjeta prodaje mora biti transparentno istaknuto, uključujući i raspon sniženja.

Ako trgovac ne proda sve proizvode, može nastaviti s prodajom po sniženoj cijeni sve do isteka zaliha, ali mu nije dopušteno oglašavati takvu prodaju kao sezonsko sniženje nakon proteka propisanih 60 dana, nego kao neki drugi poseban oblik prodaje.

Tijekom sezonskog sniženja dodatno raste i online prodaja koja u našim i globalnim okvirima već niz godina ima pozitivne trendove. Podaci Eurostata pokazuju da je tijekom 2017. godine više od 60 posto građana Unije kupovalo online kanalima. U Hrvatskoj je ta brojka još uvijek dosta niža i kreće se oko 35 posto.

Putem e-trgovine na razini Unije najviše se kupuju odjeća i sportski proizvodi (64 posto), usluge vezane za putovanje (53 posto), proizvodi za kućanstvo (45 posto), ulaznice za priredbe (39 posto) te knjige, časopisi i novine (32 posto). Manje od petine e-kupaca kupovalo je telekomunikacijske usluge (20 posto), računalni hardver (17 posto), lijekove (14 posto) i materijal za e-učenje (7 posto).

26.12.2019. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh