« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
LJETO SE BLIŽI

Japanke - što treba znati o njima

POGLEDAJTE VIDEO: Ako volite svoja stopala, sigurno nećete štedjeti na obući. Kako se bliži ljeto, ponovo su aktualne japanke - evo što trebate znati o njima

Japanke
Japanke (Simon Howden/FreeDigitalPhotos)
Više o

obuća

,

japanke

Jesu li japanke opasne po zdravlje? Već smo pisali o tome da određeni broj stručnjaka vjeruje kako one predstavljaju opasnu ljetnu obuću jer hodajući u njima dolazi do velikog opterećenja mišića, koljena, kukova i kralježnice.

Međutim, istražujući malo dostupne informacije o japankama, naišli smo na komentare Američkog podijatrijskog medicinskog udruženja (APMA -  American Podiatric Medical Association) u kojima stoji da većina modela japanki zaista je štetna jer izaziva razne probleme sa stopalima, ali da s onim kvalitetnima to nije slučaj.

Loše japanke mogu vam biti prava prijetnja - uganuće zglobova, istegnuće ligamenata, posjekotine, žuljevi, ogrebotine...

Tijekom ljetnih mjeseci dolazi do velikog broja ozljeda stopala koje su izravno povezane s nošenjem japanki. Međutim, Michael King, predsjednik APMA-e, uvjerava da to nije razlog zbog kojeg bi ljudi trebali odustati od japanki. On tvrdi da je bolje uložiti u kvalitetnije japanke koje osiguravaju bolju stabilnost i udobnost od ostalih. Evo što savjetuje APMA:

Na što obratiti pozornost?

  • Pri kupnji japanki, pokušajte ih savijati od vrha do kraja. Pravilne su one koje se najlakše savijaju u području jastučića stopala ispod prstiju. Japanke pa tako i bilo koja druga obuća koja se može saviti točno na pola jednostavno ne valja.
  • Uvijek nosite čvrste i kvalitetne japanke kad hodate oko javnih bazena, po plaži, u hotelskih sobama i svlačionicama. Ako hodate bosi, izložit ćete se riziku od dobivanja virusnih bradavica i gljivica.
  • Stopalo ne smije prelaziti rub japanki - ne smiju viriti ni prsti ni peta. Stopalo mora pravilno sjesti u japanku. Tim se vodite pri kupnji.
  • Tražite japanke koje su izrađene od visokokvalitetnih materijala, najbolje meke kože. Koža smanjuje mogućnost dobivanja žuljeva i ostalih rana.
  • Svakako pogledajte etiketu japanki. Mnogi modeli imaju pečat ili regulatornih agencija ili institucija iz podijatrijskog područja. Njih sa sigurnošću preporučaju stručnjaci. Ako volite svoja stopala, nećete štedjeti na njima, zar ne?

 

Što ne činiti?

  • Nemojte nositi iste japanke više sezona zaredom. Ako su oštećene ili iznošene, kupite nove.
  • Nemojte ignorirati iritaciju između prstiju, naročito ne tamo gdje ulazi resica japanki (između nožnog palca i prsta pored). Ne smije vas žuljati jer će tako izazvati ranu i eventualno infekciju.
  • Ne hodajte u japankama ako idete u dulju šetnju. Čak i najčvršće i najkvalitetnije japanke ne pružaju idealnu zaštitu u smislu ublažavanja udaranja dok hodate i potpore petama.
  • Nemojte nositi japanke dok radite u vrtu.- Bilo kakva radna aktivnost na otvorenom treba se obavljati u obući koja štiti stopala.
  • Nemojte se baviti sportom u japankama. Rizik od ozljeda se umnogostručuje. 

 

Ako znate malo engleskog, od koristi će vam biti i ovaj video: 

25.05.2011. 16:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh