« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Susret Sarkozy - Medvedev na trenutke je bio jako napet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

EU

,

Rusija

,

Gruzija

,

Dmitrij Medvedev

Susret do kojega je došlo u ponedjeljak između Dmitrija Medvedeva i Nicolasa Sarkozyja o provedbi mirovnog ugovora u Gruziji potpisanog u kolovozu bio je "na trenutke jako napet" tako da je francuski predsjednik zamalo zalupio vratima, doznaje se od francuskog izvora.

Rusko i europsko izaslanstvo žestoko su se sukobili tijekom dogovaranja o sporazumu u tri dijela koji su u ponedjeljak poslijepodne potpisali Sarkozy i njegov ruski kolega u predgrađu Moskve, nakon četiri sata pregovaranja, izvijestili su francuski i europski izvori.

Prema njima, ruski pregovarači su u jednom trenutku tijekom pregovora zatražili da se izbaci dio teksta u kojemu se kaže da se ruske snage moraju povući "na položaje koje su zauzimale prije početka neprijateljstva".

"Predsjednik Sarkozy se tada digao i rekao 'idemo'. O tome se ne može pregovarati. Ne možemo pristati na okupaciju suverene zemlje", izjavili su ti izvori.

Rusko izaslanstvo je odmah zatim otišlo potražiti predsjednika Medvedeva "koji je na trenutak bio napustio dvoranu i odmah je pozvao na smirenje situacije", dodao je jedan izvor.

"Nije čak ni prekinuo sastanak i sve se sredilo", dodao je taj izvor, uz napomenu da premijer Vladimir Putin nije sudjelovao i da nije bio konzultiran u ponedjeljak tijekom razgovora između predsjedatelja Europske unije i Dmitrija Medvedeva. (HINA)

09.09.2008. 11:32:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh