« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Bush zamrznuo prijedlog ratifikacije nuklearnog sporazuma s Rusijom

Kazna za intervenciju u Gruziji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

SAD

,

George W. Bush

,

Rusija

,

nuklearna suradnja

Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je zamrznuo prijedlog da Kongres ratificira sporazum o civilnoj nuklearnoj suradnji s Rusijom, kao kaznenu mjeru za rusku vojnu intervenciju u Gruziji.

Bush je prijedlog za ratifikaciju poslao Kongresu 13. svibnja ove godine, nakon dvogodišnjih teških pregovora o sporazumu koji je, među ostalim, Rusiji trebao osigurati milijarde dolara od uvoza i odlaganja istrošenog nuklearnog goriva, iz nuklearnih reaktora američke proizvodnje diljem svijeta.

Po drugoj strani, ugovor bi omogućio SAD-u uvid u razvoj nuklearne tehnologije u Rusiji i poslužio bi kao instrument za jačanje kontrole nad širenjem nuklearnog oružja - proliferacijom - na globalnoj razini.

Sporazum je također trebao ukinuti hladnoratovska ograničenja za trgovinu i otvoriti civilno nuklearno tržište u SAD-u kao i nalazišta urana u Rusiji tvrtkama iz obje države.

"Oduku smo donijeli sa žaljenjem. Na nesreću, obzirom na sadašnje okolnosti, nije pravo vrijeme za taj sporazum", kazala je državna tajnica Condoleezza Rice, u priopćenju kojim je objavljene Busheva odluka.

Bijela kuća objavila je Bushevo pismo Kongresu u kojem povlači prijedlog ratifikacije sporazuma, ističući kao povod "nedavne akcije Ruske Federacije nespojive s miroljubivim odnosima s njezinim suverenim i demokratskim susjedom Gruzijom".

Međutim, zastupnici u Kongresu izražavali su zabrinutost zbog tog sporazuma i prije izbijanja rata u Gruziji, strahujući da bi mogao naštetiti naporima SAD-a da zaustavi nuklesrni program Irana, zbog postojanja snažnih poslovnih i energetskih, uključujući i nuklearne, veza Rusije s Iranom. Postojala je vrlo mala vjerojatnost da će dokument ove godine dobiti odobrenje na Capitol Hillu, ocijenio je u ponedjeljak The Washington Post, koji je prvi najavio povlačenje sporazuma.

Zamrzavanjem prijedloga za ratifikaciju sporazuma, Bush je povukao snažan potez prema Moskvi, pokazujući da mora snositi posljedice zbog rat s Gruzijom a istodobno je osigurao mogućnost da idući predsjednik SAD reaktivira taj sporazum i osigura njegovu provedbu, kazali su visoki američki dužnosnici.

"To je nešto što se može vratiti u svakom trenutku, bilo slanjem novog certifikata ili povlačenjem ovog poteza. Ono što je učinjeno jest da je on zamrznut", rekao je visoki američki dužnosnik agenciji AP.

Državna tajnica Rice također je najavila mogućnost vraćanja sporazum u proceduru. "Kasnije ćemo preispitati situaciju i pomno pratiti razvoj", istakla je u priopćenju.

U Moskvi su dužnosnici nadležni za nuklearni kompleks kazali kako je to bio jedini način da se spasi sporazum i da im je to Bijele kuća objasnila.

"Nedavno smo primili pismo iz Bijele kuće u kojem se navodi kako je to jedini način da se sporazm spasi za iduću administraciju", kazao je ruski dužnosnik za Reuters. (HINA)

09.09.2008. 11:49:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh