« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Razgovori Medvedev-Sarkozy urodili plodom

Rusija odobrila promatrače EU-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

EU

,

Rusija

,

Gruzija

,

Dimitrij Medvedev

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev najavio je u ponedjeljak razmještanje promatrača Europske unije u područjima oko Južne Osetije i Abhazije, nakon čega bi uslijedilo povlačenje ruskih postrojbi, prenose novinske agencije.

Medvedev je nakon razgovora u Moskvi s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem izjavio da će 200 promatrača EU-a biti upućeno prema Južnoj Osetiji prije početka listopada, prenio je AP.

On je dodao da bi međunarodni pregovori o sukobu u Gruziji trebali početi 15. listopada u Ženevi. Medvedev je nadalje izjavio da je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili dobio "izravne naputke, ili prešutno odobrenje" od Sjedinjenih Država za pokretanje "idiotske akcije" protiv Južne Osetije.

"Ljudi su poginuli i sad čitava Gruzija mora za to platiti", rekao je Medvedev.

Francuski predsjednik Sarkozy izjavio je nakon razgovora u rezidenciji ruskog predsjednika u dvorcu Meiendorf u blizini Moskve da je Rusija pristala ukloniti nadzorne točke oko gruzijske luke Poti u roku od tjedan dana, prenosi Reuters.

"Za tjedan dana nadzorne će točke biti uklonjene. Za mjesec dana, ruske vojne postrojbe bit će izvan gruzijskog područja, naravno s izuzetkom Osetije i Abhazije", rekao je Sarkozy.

Ukoliko Rusija ispuni dogovor o povlačenju iz Gruzije, neće više biti razloga da se u listopadu ne nastave razgovori između EU i Rusije, dodao je Sarkozy, prenosi Reuters.

"Ako se provede ovaj dokument ... neće biti razloga da se sastanci između predstavnika Rusije i Europe, što su se trebali održati u rujnu, ne održe u listopadu", izjavio je francuski predsjednik.

Ruske su snage u petodnevnom ratu početkom kolovoza ušle u Južnu Osetiju nakon što je Gruzija bila pokrenula ofenzivu u cilju preuzimanja nadzora nad tim područjem koje već 15 godina kontroliraju proruske snage i koje je faktički neovisno o Gruziji. Rusi su brzom akcijom potisnuli gruzijske snage i prodrli dalje na gruzijsko područje.

I mjesec dana nakon ratnih zbivanja, ruske su snage i dalje u Gruziji. Gruzija i zapadne zemlje optužile su Rusiju da je prekršila obećanje da će povući svoje snage na položaje što su ih držale prije početka sukoba.

Napetosti između Rusije i Zapada opterećuju uzajamne odnose i dosegle su razinu koja podsjeća na Hladni rat.

Rusija tvrdi da su njezine snage mirovne i da je njihova nazočnost dopuštena kako bi jamčile sigurnost u području oko Abhazije i Južne Osetije.

Moskva je međunarodno priznala te dvije regije kao neovisne države, što je naišlo na osudu Gruzije i većine ostatka svijeta.

Abhazija i Južna Osetija čine oko 20 posto gruzijskog područja.

Medvedev je ponovio da Rusija neće poništiti odluku o priznanju, prenio je AP.

"To je stvarnost s kojom će se suočiti svi naši partneri, uključujući EU", dodao je ruski predsjednik.

Medvedev je ustvrdio da Rusija prihvaća uvjete primirja što je u kolovozu postignuto posredovanjem Sarkozyja. "Ruske će se snage u roku od sedam dana povući iz Potija i obližnjih područja, ali samo ako Gruzija potpiše obećanje da neće primjenjivati silu protiv Abhazije", pojasnio je.

Sarkozy je izjavio da je razgovor s ruskim predsjednikom bio težak, ali "ono što je danas dogovoreno, znakovito je", dodao je upućujući na dogovor o slanju europskih promatrača.

Predviđeno je da Sarkozy kasnije u ponedjeljak otputuje u Gruziju, gdje bi gruzijskom predsjedniku Saakašviliju predočio rezultate razgovora u Rusiji.

Rusija je ranije kazala da se protivi raspoređivanju autonomne misije promatrača Europske unije u Gruziji jer bi to dovelo do "suvišne fragmentacije" već prisutnih misija UN-a i OESS-a.

"Autonomna misija Europske unije (...) držimo da bi dovela do suvišne fragmentacije misija Ujedinjenih naroda i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koje su već prisutne", rekao je glasnogovornik ruske diplomacije Andrej Nesterenko.

"UN i OESS de facto već" obavljaju promatračku misiju i Moskva se nada da će se EU aktivno pridružiti policijskoj misiji OESS-a u zoni sigurnosti uz Južnu Osetiju.

U subotu su ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a, okupljeni u Avignonu, pozvali na "raspoređivanje autonomne misije Zajedničke europske i sigurnosne politike (CFSP)". Misija bi imala od 150 do 200 ljudi, a EU bi je trebala službeno potvrditi 15. rujna. (HINA)

08.09.2008. 22:36:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh