« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
VLAKNA KAO MIKROFONI

Supervlakna - odjeća može pjevati i prisluškivati

Samo je pitanje vremena kada će odjeća koju nosimo proizvoditi zvukove i snimati razgovore

Vlakna
Vlakna (Shutterstock)
Više o

mit

,

vlakna

,

odjeća glazba

,

morska struja

,

Valentinovo putovanja

,

Tristane Banon

Na američkom MIT-u razvijena su "supervlakna" od kojih se mogu proizvesti tkanine za prisluškivanje. Vlakna, naime, imaju svojstva iznimno osjetljivih mikrofona i senzora koji snimaju izgovorene riječi i mogu nadzirati vitalne funkcije tijela, piše časopis Nature Materials.

>>Jakna koja šalje poruke na Facebook

"Napravili smo veliki korak prema funkcionalnim vlaknima, točnije prema cilju da tkanine mogu ući u interakciju s prirodom. Vlakna mogu proizvoditi zvukove pomoću vibracija i snimati razgovore", tvrdi studentica Noemi Chocat s MIT-a.

Glavni "sastojak" vlakana je vrsta plastike koja se često koristi u izradi mikrofona, a koju su znanstvenici uspjeli učiniti fleksibilnom i pogodnom za različite vremenske uvjete. Drugi važan element je plastika koja sadrži grafit i koja pri zagrijavanju jamči snažniju viskoznost od bilo kojeg metala.

>>Jastuk koji govori spas za svakog studenta

Vlakna za sada nisu namijenjena modnoj industriji. MIT već duže vrijeme radi na novoj generaciji vlakana koja više neće biti pasivni sudionici svakodnevnog života. Projekt sufinancira američko ministarstvo obrane.

15.07.2010. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh