« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NEMA IZVLAČENJA

Znanstvenici rade na stvaranju očnog detektora laži

Tehnologija analiziranja očnih pokreta mogla bi se iskoristiti u svrhe detektiranja lažljivaca obzirom da ih oči zaista mogu vrlo lako izdati

oči skeniranje detektor laži
oči skeniranje detektor laži (Shutterstock)
Više o

oči

,

oko

,

detektor laži

,

laganje

,

poligraf

Kažu da lažljivca znaju izdati njegove vlastite oči, a ta tvrdnja danas zahvaljujući znanstvenicima poprima sasvim novu dimenziju. Naime, oni trenutno rade na stvaranja detektora laži koji izgovorenu istinu ili neistinu prepoznaje analizom očnih pokreta osobe koja se testira. Tradicionalni poligraf bi uskoro mogao otići u povijest obzirom da nova tehnologija ima potencijala za postati i više nego dostojnom alternativom. Barem tako tvrde njeni tvorci. Analizom očnih pokreta provjeravaju se kognitivne reakcije subjekta; u slučaju klasičnog detektora laži provjeravaju se emocionalne reakcije.

>> Kako funkcionira detektor laži

Ukratko, tijekom ispitivanja snima se velik broj očnih pokreta dok osoba odgovara na određena pitanja (točno-netočno) koja joj se prikazuju na računalu. Mjerenje i analiza obuhvaćaju širenje zjenica, vrijeme odgovaranja, vrijeme čitanja i ponovnog čitanja kao i pogreške u odgovorima.

>> Iskreno, svi smo lažljivci

Laganje zahtijeva više kognitivnog rada od govorenja istine pa se zato traže detalji koji ukazuju na to da se osoba „više trudi", spominje se u priopćenju sa spomenutog sveučilišta. Pokazalo se da lažljivcu treba više vremena da pročita i odgovori na pitanja te da su mu zjenice više proširene. Ali takve reakcije su često vrlo neprimjetne pa je za njihovo registriranje i vrednovanje potrebna sofisticirana oprema i isti takav mjerno-statistički sustav. Detektiranje laži putem očnih pokreta postalo je moguće u posljednjih nekoliko godina zahvaljujući napretku tehnologije. Istraživači sa Sveučilišta Utah su pioniri u toj sferi. Oni su prvi razvili softver i metode za učinkovitu primjenu testova.

>> Način pisanja može otkriti lažljivca

Osim toga, očni detektor laži, ako ga možemo tako nazvati, ima još nekoliko prednosti u odnosu na poligraf - koštat će puno manje, testiranje će trajati kraće (jedna petina vremena koje je trenutno potrebna za precizne rezultate dobivene poligrafom), te će softver, tehnologija i testovi bit će dostupni na bilo kojem jeziku.

14.07.2010. 08:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh