« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
MLJAC

Superhrana za zdravlje i vitkost

Što treba neizostavno uvrstiti na svoj jelovnik kako biste bili zdravi, vitki, mladoliki i dugovječni

Šumsko voće prepuno je korisnih tvari
Šumsko voće prepuno je korisnih tvari (Arhiva)
Više o

kava

,

zdrava hrana

,

mango

,

zeleni čaj

,

šipak

,

borovnice

,

jaja

,

jabuka

,

avokado

,

orasi

,

kokosovo ulje

,

kefir

,

grahorice

Što treba definitivno uvrstiti na jelovnik ako želite dug i zdrav život uz sjajnu liniju i mladolikost? Pitanje je uobičajeno, jedino je potrebna samodisciplina koja će vam pomoći da navedenu superhranu uvijek imate u kući.

Za početak, grahorice koje se podcjenjuju kao "narodna hrana" i prilično izbjegavaju, što baš i nije pametno kad pogledate što sve imaju u sebi: vlakna, proteine i antioksidanse, štiteći tako od pretilosti, srčanih bolesti i dijabetesa. Uz to čiste kolesterol, estrogen i toksine iz tijela. Jel' netko za grah s kobasom sada?

Ne smijemo na samom početku zaboraviti možda i najbolju superhranu - borovnice. Imaju najviše antocijana, jednog od najjačih antioksidansa koji nas štite od slobodnih radikala u stanicama, pa po njemu imaju i plavu boju. 

Šipak ili nar je udomaćen u našim krajevima, no ne koristi se dovoljno, pogotovo kad pogledamo koliko ima antioksidansa, aminokiselina i cinka, koji smanjuje kolesterol i štiti od sunca. 

Zeleni čaj pun je polifenola, snažnih antioksidansa koji pomažu smanjiti rizik od nekoliko vrsta raka - pluća, prostate, dojke i debelog crijeva.

Jaja su sjajna za buđenje i dizanje energije, bogta su vitaminom B, a ako su prava domaća, imaju šest puta više vitamina D i trećinu manje kolesterola. 

Obične domaće nešpricane jabuke smanjuju kolesterol i utječu na debljinu svojim sadržajem vlakana, dok kefir ima gomilu kalcija i proteina, što također pomaže u skidanju suvišnih kilograma. 

Orasi su bogati vitaminom E i omega-3 kiselinama, pa utječu pozitivno na mozak, a usput i poboljšavaju sagorijevanje kalorija. 

Od egzotičnih dostupnih namirnica imamo avokado, koji svojim spojem vlakana i masnoća pomaže da ste nasitite za duže vrijeme, a ostali sastojci mrkve, zelene salate ili špinata bolje se apsorbiraju uz njega. Još ako pri ruci imate kokosovo ulje koje će ojačati metabolizam, vaše će zdravlje biti sjajno!

16.11.2013. 12:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh