« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
SUPERHRANA

Superhrana je svuda oko nas

Pojednostavljeno rečeno, sadrži one sastojke koji smanjuju rizik nastanka bolesti ili se koristi tijekom liječenja kako bi se organizam brže oporavio

Sirutka je sjajna!
Sirutka je sjajna! (Arhiva)
Više o

superhrana

,

domaća superhrana

Superhrana je marketinški termin koji se uvriježio u općoj, ali i znanstvenoj terminologiji, a označava namirnice bogate važnim nutrijentima. To su bioaktivne komponente kojih u namirnicama iz kategorije superhrane ima u izobilju.

Istraživanja potvrdila blagotvornost nutrijenata na zdravlje, jer ono što se pripisuje svim tim nutrijentima, ili fitonutrijentima kako ih već zovemo, potvrdila su brojna istraživanja. To su njihova antioksidativna djelovanja i fenomenu da neutraliziraju štetna djelovanja slobodnih radikala. Oni uzrokuju oksidativni stres u ljudskom organizmu i onda kao posljedica toga nastaju različite degenerativne, kronične i druge bolesti. 

Često se pogrešno misli kako namirnice iz kategorije superhrane spadaju u neku egzotičnu skupinu i kako ih je teško nabaviti. Istina je sasvim drugačija. Superhrana se zapravo nalazi svuda oko nas.

>> Superhrana iz domaćih vrtova >>

To su primjerice nar, kojeg nalazimo u izobilju na tržnicama, potom različite vrste bobičastog voća, poput borovnica, malina, kupina, crni ribiza. Postoje 'neuobičajene' vrste hrane koja nije još uvijek toliko zaživjela na našem tržištu - alge i preparati koji se od njih proizvode.

Višnja amarena i neretvanska mandarina su superhrana

U sklopu znanstvenih projekata na PBF-u dokazano je da i naša višnja amarena te neretvanska mandarina spadaju u superhranu. Osim voća, vrlo važna namirnica u kategoriji superhrane je i mlijeko.

Osim što sam spada u superhranu, mlijeko je i osnova za kreiranje brojnih namirnica koje pripadaju toj kategoriji - mlačenica (stepka) i sirutka. To su zapravo proizvodi koje ne možemo tako često naći na našim policama, a zaista su visokovrijedni. Mlačenica je proizvod koji zapravo zaostaje nakon proizvodnje maslaca i sadrži sve sastojke kao i mlijeko, samo što ne sadrži mliječnu mast. Ali zauzvrat sadrži jedan poseban sastojak, a to je membrana masne globule. Kliničkim studijama se pokazalo da je to jedan izuzetno vrijedan hranjivi sastojak koji je jako dobar u borbi sa povišenim kolesterolom.

>> Superhrana za jesen >>

Sirutka je nusproizvod koji zaostaje u proizvodnji sira. Izrazito je dobar izvor visokovrijednih proteina sirutke koji su lako probavljivi i koji kad se razgrađuju, razgrade u našem probavnom sustavu, zapravo rezultiraju nastankom različitih biološki aktivnih manjih komponenti proteina koji su pokazali recimo povoljne učinke na snižavanje krvnog tlaka, snižavanje kolesterola, poticanje imunološkog sustava i snižavanja tjelesne mase.

Sinergija pomno odabranog voća i povrća

Superhranu uglavnom povezujemo sa svježim sirovinama. No suvremena tehnologija omogućuje i preradu u nešto trajnije proizvode. Danas je vrlo aktualna jedna kategorija proizvoda koja se naziva minimalno procesirano voće i povrće. Vezano uz ono čime se naš laboratorij usko bavi - pomno odabrane vrste voća i povrća se kombiniraju kako bi antioksidansi i fitonutrijenti polučili sinergijsko djelovanje i kako bi ih unijeli u dovoljnim količinama u naš organizam. 

>> Superhrana - 10 svakodnevnih namirnica >>

U kategoriju superhrane spadaju i svježe cijeđeni sokovi te hladno prešana biljna ulja. Raznovrsnost prehrane jamči nam dovoljan unos nutrijenata iz kategorije superhrane, što pozitivno utječe na naše zdravlje i prevenciju niza bolesti. Funkcionalna prehrana tako može biti početak i uspješne borbe s bolestima uzrokovanih lošom prehranom. Postavite zdravlje visoko na ljestvici prioriteta. 

08.11.2021. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.11.2021. 09:30
    u vocu je spas
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh