« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina
DOMAĆE I PRIRODNO

Superhrana iz domaćih vrtova

Superhrana zvuči jako cool i moćno, no jednake učinke možete postići i hranom koju su vam na stol stavljale vaše bake

Najbolja superhrana je - ona domaća
Najbolja superhrana je - ona domaća (Arhiva)
Više o

orasi

,

bobičasto voće

,

superhrana

,

domaća hrana

Superhrana je nova kovanica kojom nas obasipaju marketingaši i PR-ovci pokušavajući nam uvaliti raznorazne bobice i čudesa s raznih krajeva svijeta - no, jednake učinke možete postići i hranom koju su vam na stol stavljale vaše bake.

Da, baš one drage starice (i starci) koji su dobrano prebacili osamdesetu i dalje mirno jedu špek i luk, zaliju to rakijicom i zapale cigaru... a u životu nisu probali, recimo, čudesne goji bobice.

Kad smo već kod njih, jednako dobro djeluje i domaće bobičasto voće - obiluje antioksidansima, možete ga nabrati kraj puta, a nije opasno za crijeva. Naime, goji bobice, kao i chia sjemenke, u pretjeranoj količini mogu oštetiti stijenku crijeva. Chia sjemenke mogu spriječiti i apsoprciju određenih minerala u tijelu. Može biti - zato što nismo navikli na njih.

 

Grickajte i vi orahe - bogati su nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima, mineralima i sadrže visoku razinu antioksidanta. Usporavaju starenje organizma, čuvaju mozak, jačaju imunitet, sprječavaju razvoj raka, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Kada je u pitanju srce, orasi su jedna od najzdravijih namirnica.

Osim za srce, odlični su za mozak na koji izgledom i podsjećaju. Pa čak i ljuska podsjeća na lubanju. Orasi pospješuju stvaranje više desetaka neurotransmitera za moždane funkcije Orasi su bogati zdravim masnoćama, proteinima, ugljikohidratima, kalijem, magnezijem, fosforom željezom vitaminima B i C. 

Prednost oraha je i ta što ga se jede u izvornom obliku. Ne treba se orah ni peći ni kuhati. Nazdraviji je baš onakav kavog nam je priroda dala. 

Na dan se preporuča pojesti sedam oraha.

Jedite jabuke, špinat, brokulu, maslinovo ulje, med, matičnu mliječ, meso životinja koje su slobdono pasle na našim pašnjacima.

Jedite domaću slaninu - osim što je hranjiva i jača imunitet, liječnici je preporučuju onkološkim bolesnicima nakon kemoterapija jer čisti tijelo od toksina. 

Kada idući put ugledate reklamu za neku novu supernamirnicu kojoj isprva ne znate ponoviti ime, nemojte odmah otrčati u dućan, već otiđite na tržnicu, prošećite, uživajte u mirisima i okusima proljeća, počastite svoje oči šarenilom plodova, svoje uši žamorom ljudi koji prodaju, cjenkaju se, kupuju, kušaju prve trešnje. Ili posadite rajčicu, paprike, bosiljak...

24.05.2017. 13:03:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh