Superhrana: artičoka
Artičoka je od davnina cijenjena hrana, a izvrsna je za reguliranje probave, za snižavanje razine kolesterola i bogata je vitaminima
Artičoka je biljka koja raste diljem primorskih krajeva Europe, osobito Italije i Francuske i uz obale Tihog oceana. Od pamtivijeka je bila cijenjena hrana, a pronađena je još na slikama starih Egipćana u grobnicama njihovih faraona. Sve do početka 20. stoljeća smatralo se kako je artičoka jak afrodizijak. Koristila se i za liječenje kroničnih upala jetre, vodenih bolesti, a poslije i kod šećerne bolesti i ateroskleroze.
Artičoka je snažna biljka, visoka do dva metra. Listovi su joj dugi do 80 cm, ima veliku cvjetnu glavicu s mesnatim cvjetištem, ovijena je mesnatim listovima i sočnom bazom. Ti su sočni dijelovi zapravo omiljeno povrće. Sirova se ne jede jer je teško probavljiva, a cvate od travnja do kolovoza zadivljujućim plavim ili ljubičastim cvjetnim vjenčićem.
Poznate kao velika pomoć za lošu probavu, artičoke su izvrsne i za snižavanje razine kolesterola. Bogat su izvor antioksidansa, kao i vitamina C, K, vlakana, kalija i magnezija. Činjenica da morate guliti listove artičoke kako biste došli do srca, znači da ćete ju jesti polako i time olakšati probavu.
Novi komentar