« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SVI SASTOJCI

Što se krije u kremi za lice?

Donosimo pregled najčešće korištenih sastojaka kozmetičkih preparata za njegu lica

(She.hr)
Više o

kolagen

,

avokado

,

shea maslac

,

retinol

,

krema za lice

,

aloe vera

,

šafranovo ulje

,

aha kiseline

Nanošenje zaštitne i hranjive kreme na lice dio je uobičajenog rituala svakodnevne njege. Sposobnost kože za apsorpcijom aktivnih sastojaka kozmetičkih preparata ima za cilj njegovanje kože, te smanjenje oštećenja prouzročenih djelovanjem slobodnih radikala, onečišćenog zraka i sve pogubnijim utjecajem sunčevih zraka.

Dnevne kreme sadrže sastojke koje u prvom redu hidratiziraju i štite kožu od štetnih UVA i UVB zračenja, dok noćne kreme stimuliraju obnovu stanica, vraćaju elastičnost i visokim anti-age tehnologijskim učinkom povoljno djeluju na smanjenje bora.

Donosimo pregled najčešće korištenih sastojaka kozmetičkih preparata za njegu lica.

AHA KISELINE
Alfa-hidroksi kiseline najčešće se nazivaju voćnim kiselinama budući se radi o prirodnim kiselinama koje se nalaze u plodovima (agrumi, grožđe, jabuke ili šećerna trska (glikolna kiselina). Skupini AHA kiselina pripada i mliječna kiselina. Ove kiseline potiču uklanjanje površinskog sloja kože, a čime i njeno obnavljanje. U kozmetičkim proizvodima i tretmanima primjenjuju se u različitim koncentracijama, od onih vrlo niskih za dubinsko vlaženje kože do viših koncentrata za tretiranje akni, pigmentacijskih mrlja i ožiljaka.

FITOESTROGENI
Fitoestrogeni su biljni spojevi koji djeluju vrlo slično kao i ženski spolni hormoni estrogen i progesteron, a naročito su korisni za njegu u premenopauzi i menopauzi. U tim životnim razdobljima smanjuje se, naime, proizvodnja estrogena i progesterona, što se očituje na koži koja vidljivo stari: gubi, vlažnost, gipkost, postaje tanja i osjetljivija. Fitoestrogeni koji se još nazivaju i fitohormonima, pospješuju revitalizaciju kože i usporavaju starenje kože.

HIJALURONSKA KISELINA
Hijaluronska kiselina vrsta je šećera prisutna u organizmu, a izvrsno veže vodu dajući koži svježinu i punoću. Procesom starenja prirodna proizvodnja hijarulonske kiseline slabi pa koža gubi tonus i vlažnost što pogoduje nastajanju bora. Zahvaljujući navedenim svojstvima, hijaluronska kiselina čest je sastojak koji omogućava vlaženje kože u anti-age preparatima.

KOLAGEN
Kolagen je protein, odnosno proteinsko vlakno koje se nalazi u organizmu, a nužno za čvrstoću i napetost kože. Kako s vremenom dolazi do propadanja kolagenskih vlakana, kolagen u kremi usporava proces starenja i povoljno djeluje na elasticitet vezivnog tkiva.

LIPIDI
Lipidi su masnoće što ih proizvode stanice površinskog (rožnatog) sloja kože, a važne su za očuvanje prirodne lipidne barijere kože i zadržavanje vode. U kozmetici su najzastupljeniji lipidi ceramidi, esencijalne masne kiseline i steroli.

KOENZIM Q10
Koenzim je esencijalni sastojak sličan vitaminu, topiv u mastima. Ovaj snažni antioksidans čije se stvaranje u organizmu nakon trideset godina smanjuje, dodan kremama potiče normalno funkcioniranje procesa u koži čineći je zdravijom i ljepšom.

LIPOSOMI
Takozvani nosači ili prijenosnici aktivnih tvari, liposomi su proizvedeni uz pomoć visoke tehnologije, a struktura im je slična stanicama kože. Osnovna zadaća liposoma jest omogućiti blagotvornim aktivnim sastojcima iz kozmetičkih proizvoda da dospiju što dublje u kožu čineći ih djelotvornijima.

RETINOL
Retinol je derivat vitamina A i vrlo je često sastojak anti-age preparata budući da stimulira proizvodnju kolagena i elastina, važnih za obnavljanje stanica kože i usporavanje procesa stvaranja bora. Retinol se koristi i za njegu kože sklone aknama.

PRO-KALCIJ
Derivat kalcija u kozmetičkim je preparatima namijenjen isključivo zreloj koži. Ovaj mineral koji je s godinama sve oskudnije zastupljen u organizmu, u kremama djeluje na ujednačavanje tena, a idealan je za uklanjanje pigmentacijskih mrlja i staračkih pjega na koži.

UREA
Urea je spoj koji se nalazi u organizmu, a u koži je najzastupljeniji u površinskom sloju. Izvrsno zadržava vlagu u koži, pa je čest sastojak proizvoda za njegu suhe i ljuskave kože, naročito kod starijih osoba.

VITAMIN C
Snažan antioksidans štiti stanice kože od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena, proteina koji kožu čini elastičnom.

SHEA MASLAC
Prirodni ovlaživač tena a anti-upalnim svojstvima. Iako s smanjenom djelotvornošću, shea maslac pruža zaštitu i od štetnih prirodnih ultravioletnih zračenja.

ULJE JOJOBE
Jojoba ulje po svom je sastavu slično ljudskom sebumu, što ga čini idealnim preparatom za njegu kože.

ALOE VERA
Aloe vera koži pruža prirodno hlađenje i omekšavanje kože, što je čini naročito pogodnom za tretiranje ispucane i kože oštećene prevelikom izlaganju vjetru ili suncu.

ARGANOVO ULJE
Supstanca poznata kao "zlato Maroka" dobivena je iz zrna endemskog stabla argana, prirodno je obogaćeno vitaminom E i mnogim drugim vrijednim sastojcima za njegu kože.

ULJE AVOKADA
Visoko hranjivo avokadovo ulje veliki je izvor vitamina E, magnezija i linolne kiseline, odnosno esencijalne masne kiseline neophodne za obnovu kože.

COLLIODAL
Supstanca dobivena iz zobene kaše prirodni je tretman za vrlo suhu kožu sklonu ekcemima i raznim iritacijama kože.

MORSKA SOL
Često je sastavni dio prirodnih eksfolijanata za kožu budući učinkovito čisti kožu i otklanja gornji sloj kože.

ŠAFRANOVO ULJE
Ovo visoko hidratantno ulje sadrži oleinske kiseline koje poboljšavaju čvrstoću i elastičnost kože.

Više na She.hr

26.01.2010. 07:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh