« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
OPREZNO

Sunčanje je zapravo droga?

Čini se da smo genetski programirani da postanemo ovisnici o suncu, što ne bi bio problem da ne postoji opasno UV zračenje

Pripazite dok se izlažete suncu
Pripazite dok se izlažete suncu (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

droga

,

sunčanje

,

krema za sunčanje

,

sigurno sunčanje

Sunčanje je ljetna zabava koju voli većina ljudi, a preplanuli ten i dalje je tražena roba jer govori o tome da ste imali dovoljno novca i vremena da provedete neko vrijeme na plaži. 

Kao što znamo, postoji i zamjensko sunce u solariju koji mnogi koriste, a i jedno i drugo je dokazano opasno za naše zdravlje, no unatoč tome ne odustajemo od tamnog tena kao obaveznog ljetnog modnog dodatka. 

>> Solarij je mnogostruko jači od popodnevnog sunca >>

Istraživanje znanstvenika s Harvarda pokazalo je da ljudi ne mogu odoljeti osjećaju koji izaziva sunčanje pa nerijetko postaju ovisni o njemu. Štoviše, usporedili su sunčanje, po snazi i djelovanju, s ovisnošću o drogama!

>> Mitovi o sunčanju >>

Razlog i nije toliko egzotičan - tijekom sunčanja oslobađa se hormon sreće endorfin, kemijski spoj koji inače smanjuje bol i izaziva osjećaj ugode. Zanimljivo istraživanje pokazalo je da životinje mogu postati ovisne o sunčanju u samo šest tjedana, uz klasične simptome odvikavanja u slučaju da se prestanu sunčati.

>> Skidajte kilograme jutarnjim sunčanjem >>

Nakon svega, znanstvenici su donijeli zaključak koji nije baš zabavan - čini se da smo genetski programirani da postanemo ovisnici o suncu, što ne bi bio problem da ne postoji opasno UV zračenje koje donosi mnoge rizike za zdravlje, uključujući rak kože.

 

22.06.2015. 11:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh