« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
PANIKA

Solarij je mnogostruko jači od popodnevnog sunca

Lijep ljetni ten najbolje je ipak zaraditi na suncu, bez kremica i solarija koji su prilično opasni

Solarij je 10 - 15 puta jači od popodnevnog sunca
Solarij je 10 - 15 puta jači od popodnevnog sunca (Arhiva)
Više o

solarij

,

melanom

,

rak kože

,

opasnosti

Preplanuli ten ne izlazi iz mode, a oni koji ga teško dobivaju na suncu obično se snalaze na druge načine, korištenjem krema i solarija. Nakon cijelog niza kontroverzi oko krema, red je došao na činjenice o solariju koji je jednako opasan po zdravlje.

Naime, istraživanje Međunarodnog instituta za prevenciju iz Lyona pokazalo je da ljudi koji su koristili solarij bilo kada u životu imaju 20 postov veći rizik za dobivanje raka kože, a naročito su ugroženi mladi. Analiza 27 studija i preko 11 tisuća slučajeva melanoma rezultirala je poraznim podacima.

Naime, mlađi od 35 godina sunčanjem u solariju imaju dvostruko veći rizik za dobivanje melanoma, a broj starijih od 50 koji su dobili melanom udvostručio se u posljednjih 30 godina zbog popularnosti solarija u 70-im godinama prošlog stoljeća.

Kako se posljedice izlaganja zrakama u solariju vide tek nakon duljeg perioda, predviđa se drastično povećanje stope raka kože u sljedećih 20 godina, a već sada solariji uzrokuju 3500 slučajeva raka kože godišnje u Europi, od koji 800 umire.

Znanstvenici predlažu da se mladima odmah zabrani upotreba solarija, po uzoru na Australiju gdje mlađi od 18 godina nemaju pristupa solarijima.  

26.07.2012. 08:26:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh