« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
KOPENHAGEN

Summit završio porukom da treba nastaviti s radom

Milijunske troškove i tisuće uhićenih zbog fijaska Ban Ki-moon je opravdao izjavom kako to "nije ono čemu su se nadali, ali je početak"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Ban Ki-moon

,

Yvo de Boer

,

summit Kopenhagen

Summit Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama završio je u subotu prihvaćanjem "jezgre dugoročnog odgovora na klimatske promjene", rekao je Yvo de Boer, predstavnik UN-a za klimatska pitanja.

De Boer je rekao da je "uložena znatna energija", pošto je na burnoj noćnoj plenarnoj sjednici donesena odluka da se na znanje primi kompromisni dogovor što su ga u petak postigli Sjedinjene Države i Kina.

Sporazum iz Kopenhagena "pokazatelj je spremnosti da se ide naprijed", kaže De Boer i dodaje da "nas čeka još puno posla na putu do Meksika", gdje će krajem 2010. biti idući UN-ov sastanak na vrhu posvećen klimatskim promjenama.

Naglasio je da da sporazum ne precizira točna smanjenja emisije industrijskih zemalja niti kako će biti plaćeno 30 milijarda dolara namijenjenih pomaganju siromašnim zemljama ugroženima klimatskim promjenama.

Skupina za pritisak, Greenpeace, opisuje rezultat summita kao "golemu propuštenu priliku" da se donese zakonski obvezujući sporazum.

"Nije to ono čemu smo se svi nadali, ali i ova je odluka početak", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Čak i pristalice sporazuma priznaju da on nije dovoljan da zaustavi globalno zagrijavanje jer nije ažurirao ciljne redukcije emisije stakleničkih plinova u bogatim zemljama, a nikoga ni na što i ne obvezuje.

Dokument spominje pozive znanstvenika da se globalno zagrijavanje ograniči tako da u odnosu na predindustrijsko doba ne naraste više od dva Celzijeva stupnja.

Drugo se važno pitanje odnosilo na pravo zemalja trećega svijeta da jedna drugu nadziru. Dogovoreno je da će se inspekcije obavljati "u skladu sa strogo definiranim smjernicama koje će jamčiti poštovanje nacionalnoga suvereniteta". (hina/metro-portal)

19.12.2009. 20:28:04
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    19.12.2009. 21:21
    haha, nema nam spasa, možda je tako i bolje... :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh