« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BORBA ZA VLAST

Sukobljeni irački blokovi ne mogu se dogovoriti oko podjele vlasti

Glavne razlike između iračkih rivala su dogovori oko kandidata za premijera, predsjednika i predsjednika parlamenta

IRAK
IRAK (MWN)
Više o

Irak

,

Nuri al-Maliki

,

irački izbori

,

Ijad Alavi

,

Irakija

Sastanak čelnika dvaju iračkih parlamentarnih blokova u utorak zaključen je bez prevladavanja razlika glede toga tko će zauzeti tri najviša položaja u vladi, rekao je jedan od zastupnika.

Treći sastanak od parlamentarnih izbora 7. ožujka iračkog premijera Nurija al-Malikija i njegovog glavnog takmaca, bivšeg premijera Ijada Alavija, nije dao bilo kakav novi rezultat. Glavne razlike su pitanju dogovora oko kandidata za premijera, predsjednika i predsjednika parlamenta.

"Nema ničeg novog", rekao je Haidar al-Mulla, zastupnik s liste Irakija. "Dvojica čelnika drže se svojih stajališta a kandidati za glavna tri mjesta nisu dogovoreni". No, rekao je, dogovorili su se riješiti krizu što je prije moguće.

Nakon izbora za parlamenta od 325 mjesta na kojima je je Alavijeva Irakija osvojila 91 mjesto a al-Malikijeva koalicija Pravna država 89 zastupnika izbile su političke napetosti. Treći je na izborima bio Nacionalni irački savez s 70 zastupnika.

I Alavi i al-Maliki traže mjesto čelnika buduće vlade. Alavi ustrajava na premijerskom položaju dok al-Maliki kaže da ima najveću skupinu u parlamentu nakon što je osnovao Nacionalni savez s Iračkom nacionalnom listom Amara al-Hakima i zajedno snjima ima 159 zastupnika. Toj skupini, međutim, nedostaje četiri zastupnika za parlamentarnu većinu.(hina/metro-portal)

21.07.2010. 00:38:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh