« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
GLASNICE

Psi i mačke dobili pravo na glas u Massachusettsu

Uklanjanje glasnica psima ili mačkama u Massachusettsu kažnjivo je prema novom zakonu

Pas mačka
Pas mačka (Shutterstock)
Više o

psi

,

mačke

,

životinje

,

pravo glasa

Massachusetts je u srijedu postao prva američka savezna država u kojoj je zabranjeno operativno odstraniti glasnice psu ili mački, a taj postupak mnogi zaštitnici životinja smatraju okrutnim i nepotrebnim.

Po novom zakonu, svatko tko u toj državi nekoj životinji prereže ili ukloni glasnice iz razloga koji nisu medicinski, bit će kažnjen novčanom kaznom i kaznom zatvora do pet godina.

Zakon je u travnju potpisao guverner Massachusettsa Deval Patrick, a zovu ga Loganov zakon, po psu koji je bio podvrgnut toj operaciji, a poslije napušten.

>>Psi su bolji kućni ljubimci od mačaka

"Oduzeti glas životinji usporedivo je s oduzimanjem glasa osobi ili oduzimanjem sposobnosti komunikacije", rekao je Brian Adams, glasnogovornik Društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama u državi Massachusettsu.

Pristalice novoga zakona kažu da je važnije da vlasnici ljubimaca shvate potrebe i motivacije koje dovode do glasanja njihovih životinja. Operacija "ušutkavanja" možda odgovaraju potrebama vlasnika, ali protivne su i zdravlju i dobrobiti životinje.

>>Volite li pse ili mačke i što to govori o vama?

Kalifornija razmišlja o uvođenju slična zakona kojim bi protuzakonit postao čest zahtjev iznajmljivača stanova, da stan ne iznajmljuju osobama s ljubimcima ako pas nije "utišan", te ako mački nisu odstranjene pandže.(hina/metro-portal)

20.07.2010. 22:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh