« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PUKANIĆEVO UBOJSTVO

Suđenje Joci Amsterdamu počinje krajem travnja

Suđenje će iz sigurnosnih razloga biti održano u specijalnoj sudnici beogradskog okružnog zatvora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

auto bomba Ivo Pukanić

,

ubojstvo Pukanića

,

Milenko Kuzmanović

,

Željko Milovanović

,

Joca Amsterdam

,

Sreten Jocić

Suđenje Sretenu Jociću, poznatom kao Joca Amsterdam, i članovima njegove skupine optužene za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića počet će 20. travnja.

Postupak će se voditi pred sudskim vijećem Posebnog odjela višeg suda u Beogradu, javljaju beogradski mediji prenoseći izjavu sutkinje i glasnogovornice tog suda Maje Kovačević-Tomić.

Po njezinim riječima, suđenje će iz sigurnosnih razloga biti održano u specijalnoj sudnici beogradskog okružnog zatvora, a očekuje se da se suđenje nastavi i 21. i 22. travnja.

Kako se navodi, tročlanim sudskim vijećem predsjedavat će sudac Vladimir Vučinić, a članovi vijeća bit će suci Nada Zec i Siniša Petrović.

Tereti ih se da su aktivirali eksploziv zbog čega su Pukanić i Franjić smrtno stradali, više osoba je ozlijeđeno, a na vozilima i okolnim objektima počinjena je materijalna šteta.

Posebno odvjetništvo u Beogradu podignulo je 26. listopada 2009. optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva.

Njih trojica su optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u Zagrebu.

Za okrivljene Jocića, Milovanovića i Kuzmanovića tada je također predloženo produljenje pritvora zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela.

Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, uhićen je potkraj travnja 2009. u Beogradu i od tada se nalazi u pritvoru koji mu je više puta produljivan dok je Željko Milovanović, jedan od dvojice osumnjičenika za izravno počinjenje Pukanićeva ubojstva, 31. svibnja 2009. uhićen u Beogradu.

Milenko Kuzmanović, također osumnjičen za umiješanost u Pukanićevo i Franjićevo ubojstvo, uhićen je u Beogradu 30. svibnja, dan prije Milovanovića, i također je u pritvoru.

Skupina kojoj su pripadali Jocić, Milovanović i Kuzmanović sastojala se od ukupno osam članova od kojih je srbijansko posebno odvjetništvo optužilo njih trojicu. Protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića te protiv Željka Milovanovića USKOK je podignuo optužnicu pred zagrebačkim Županijskim sudom.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića u Zagrebu se od 3. veljače vodi sudski postupak protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija i Slobodana Đurovića, a izručenje optuženog Bojana Gudurića iz BiH očekuje se u narednim danima. (hina/metro-portal)


25.02.2010. 06:55:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh