« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OPTUŽBE UN-A

Iran: Izvješće o našoj nuklearnoj aktivnosti je obmana

IAEA je izrazila zabrinutost što Iran možda i danas aktivno radi na izradi nuklearne rakete

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

Mohamed El Baradei

,

Iran obogaćivanje urana

,

iaea iran

,

Yukiya Amano

Iran je u srijedu optužio novog direktora UN-ove agencije za atomsku energiju za obmanjujuće i neuravnoteženo izvješće o iranskoj nuklearnoj aktivnosti, rekavši da su u njemu izostavljene važne informacije.

U izvješću Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prvo otkako je Yukiya Amano preuzeo dužnost njezina glavnog direktora, izražava se zabrinutost zbog toga što Iran možda i danas, a ne samo u prošlosti, aktivno radi na izradi nuklearne rakete.

U izvješću u kojemu Zapad i Rusija izražavaju zabrinutost rabi se iznimno izravan jezik i zauzima čvršće stajalište prema Iranu nego što je to činio Amanov prethodnik Mohamed El Baradei koji je otišao s dužnosti prije tri mjeseca.

Amano je pozvao Iran da bez odgode počne surađivati s agencijom kako bi se utvrdilo je li njegov program obogaćivanja uranija isključivo mirnodopski, kao što tvrdi Teheran.

"Izvješće nije uravnoteženo i utemeljeno na činjenicama, budući da ne odražava objašnjenja koje je Islamska Republika Iran dala na pitanja agencije", rekao je iranski veleposlanik pri IAEA-u Ali Asgar Soltanieh diplomatima i dužnosnicima agencije na susretu iza zatvorenih vrata na kojemu je bilo riječi o izvješću. (hina/metro-portal)

25.02.2010. 07:03:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh