« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ODGOJ MALIŠANA

Stvari koje nikada ne smijete govoriti vlastitoj djeci

Odgoj djece je težak i beskrajan proces, a pošto klinci pri rođenju ne dolaze s uputama za korištenje morate naučiti iz pogrešaka kako mališana najbolje pripremiti za život

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

odgoj

,

odgoj djece

,

roditelji i djeca

,

obitelj

Navigiranje brojnim napucima i pravilima o odgoju djece zna biti, a u većini slučajeva i je, ekstremno naporno i teško. Djeca upoznaju svijet proučavajući ga, metodama pokušaja i pogrešaka, i pritom znaju učiniti nestašne stvari koje kod roditelja mogu izazvati bijes, a u navali adrenalina iz njihovih usta ponekad izlete riječi koje mogu naškoditi klincu.

Svima nam je jasno da fraza "Zašto sam te ikada imao" može povrijediti dijete, no postoji još štetnih rečenica koje vam mogu izletjeti zbog vaše nemoći, a koje mogu poljuljati samopoštovanje kod vašeg klinca te izazvati da vam u budućnosti zamjera zbog vaših postupaka.

"Znam da ti možeš više"

Frustrirani ste jer znate da vaše dijete može postići puno bolje rezultate u školi, na sportskom terenu ili na tečaju klavira? Svaki vaš komentar koji vašem djetetu pokazuje da niste zadovoljni njegovim trudom ne samo da ga može obeshrabriti nego može imati suprotan efekt i totalno ga demotivirati da ustraje na svom usavršavanju. Ako koristite "znam da možeš više" prilikom reguliranja dječjih kućnih obaveza, onda specificirajte što želite od njega.     

"Ti uvijek..." ili "Ti nikada..."

"Ti nikada ne pospremaš za sobom; Ti uvijek spavaš dugo; Ti nas nikada ne zoveš". Ovakve izjave mogu obilježiti vaše dijete za cijeli život. Ako suočavate svojeg klinca s činjenicom da je neuredan, nemojte ga etiketirati jer će odrasti u osobu koja, vjerovali ili ne, uvijek iza sebe ostavlja nered. Umjesto isključivosti pokušajte mu pomoći jer očito ne posprema zato što je lijen nego jer jednostavno zaboravi da se to od njega očekuje.

"Ali zašto mama/ tata? Zato što sam ja tako rekla/rekao!"

Ovaj ultimativni argument ne ostavlja mjesta za diskusiju, a na taj način srozavate djetetov osjećaj autonomije i blokirate njegovu sposobnost shvaćanja kako funkcioniraju stvari oko njega. Primjerice, ako vaše dijete radije svoje vrijeme provodi igrajući se s prijateljima umjesto da ode posjetiti bake i djedove, umjesto da mu kao razlog navedete "Zato što sam tako ja rekao/rekla" pokušajte mu objasniti da je obitelj dolazi prije prijatelja i da ih njihovi bake i djedovi žarko žele vidjeti.

"Jesam ti rekao/rekla da će se to dogoditi"

Nebrojeno puta ste upozorili svoje dijete da igranje igrica neće napisati zadaću, no ono vas je ignoriralo i na koncu je dobilo negativnu ocjenu u školi. Spočitavanje "Jesam ti rekao/rekla" pokazuje vašem djetetu da ste vi uvijek u pravu, a što je još gore po njega da je on uvijek u krivu. Pokušajte pristup u kojemu ukazujete na pozitivne stvari koje mogu proizaći iz vaših savjeta. Primjerice, kada pospremi sobu, vi mu recite: "Zar nije lakše pronaći igračke sada kada je soba uredna?".

"Najbolji si u nogometu!/Ti si najpametnija u cijelom razredu!"

Dizanje djeteta u nebeske visine ima više štete nego stvarne koristi jer iskrivljujemo njihove realne sposobnosti, a na taj način ih se stavlja pod ogroman pritisak da moraju ispuniti vaša visoka očekivanja. Dijete koje mu se laska kako je pametno s vremenom može razviti strah od novih stvari jer je umjesto petice u školi dobilo četvorku. Radije se fokusirajte na njihov trud umjesto na rezultate koji postižu.

"Ne želim da se družiš sa Markom/Ivanom jer imaju loš utjecaj na tebe!"  

Većina roditelja ne voli "to dijete", bez obzira koji su njihovi motivi, no kada kažete svojemu sinu ili kćerkici da ne želite da se ono druži s njime stvarate kontraefekt jer time Marko ili Ivana postaju još poželjniji kao društvo. Umjesto da branite druženje, komunicirajte s vlastitim djetetom, objasnite mu zašto ne želite da budu u društvu s Markom/Ivanom, istaknite svoje razloge.

"Zašto ne možeš biti kao tvoj brat/sestra"  

Rivalitet između braće i sestara je normalna pojava, a vaše uspoređivanje jednog djeteta s drugim je poput dolijevanja ulja na vatru. Uspoređivanje braće i sestara trpa ih u kategorije - pametan, nestašan - a time ih se obeshrabruje da se okušaju u onome u čemu je njihov brat/sestra uspješan. Predlažemo da potičete svoje dijete u svemu što je ono odabralo da radi, a pritom se suzdržite od bilo kakvog uspoređivanja sa bratom ili sestrom. 

14.01.2012. 15:39:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    misslili
    15.01.2012. 00:01
    a što reći na majku koja izbaci dijete od 11 god na ulicu u 21 sat dok bura od 150 km divlja samo zato jer nije poslušao da nesmije viditi nonu i nonota koji su ga odgojili
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh