« Život
objavljeno prije 14 godina
DR. SMRT

Studij na 'terorističkim akademijama' traje sedam semestara

Današnji su teroristi sve više slični profesionalnim specijalnim vojnim postrojbama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

terorizam

,

teroristi

,

obuka

Ako ste mislili da su teroristi poremećeni manijaci ispranoga mozga samo ste donekle u pravu. Ono što je nekima ludost drugima su ideali, što je nekima fanatizam drugima je revnost. Ali na stranu s diskusijom o subjektivnim interpretacijama iste pojavnosti! Teroristi su danas brutalniji, opasniji i pametniji nego ikad.

U prilog toj tvrdnji ide i činjenica da su terorističke organizacije dosegle sasvim novu razinu u obučavanju svojih članova. Kako piše MiD DAY, teroristi ulažu sve veće napore s ciljem da unaprijede kvalitetu obuke svojih vojnika i to toliko da lagano podsjećaju na profesionalne specijalne vojne postrojbe koje ima gotovo svaka 'normalna' zemlja. Iz informacija koje je jedan neimenovani izvor iz obavještajnih krugova dostavio spomenutim novinama, teroristi pored osnovne obuke, koju prolaze svi članovi, biraju svakog pojedinca za određeni zadatak na temelju njegovih najjačih strana, nakon čega ide dalje na specijalno usavršavanje.

Programi obuke postali su opsežniji i specifičniji, ovisno o cilju, navodi anonimni obavještajac. Ti su programi podijeljeni u semestre i svaki od njih posvećen je određenom cilju i misiji. Teroristička obuka danas je selektivne prirode i namijenjena je pripremanju komandosa za bacanje čitavih gradova na koljena.

Prijašnja praksa

Ranije su teroristi obučavani samo da koriste vatreno oružje ili eksploziv, učeni su kako se infiltrirati i izbjegavati detekciju, te kako ubiti što više ljudi odjednom. U novom 'obrazovnom sustavu' mlade nade terorizma koje pokažu najviši stupanj mentalne i tjelesne spremnosti idu na daljnje školovanje za masovne ubojice. Sve počinje osnovnim vjerskim obrazovanjem koje daje uvid u ono što slijedi. Vjerski odgoj traje najmanje 21 dan. Zatim slijedi druga faza - tjelesna priprema i mentalno oštrenje. Važan dio druge faze je ispiranje mozga snažnom propagandom. Polaznicima se daju video materijali i tekstualni priručnici koji prikazuju neprijatelja, objašnjava spomenuti izvor.

Specijalisti

Gotovo svi kadeti-teroristi prolaze ta prva dva stupnja, odnosno semestra. Zatim se dijele u skupine ovisno o zahtjevima misija i sposobnostima. Jedna skupina specijalizira se za djelovanje na moru. Druga za kopno. I tako dalje. No, oni koji prolaze kroz treću fazu, takozvani gerilski stupanj, spremni su za djelovanje na svim terenima, od džungle do urbanih sredina. Nakon njega pak slijedi napredni četvrti stupanj u kojem se kadrovi uče baratati najsuvremenijim oružjima. „U tom dijelu se teroristima daje naslutiti kakve ih misije čekaju", piše MiD DAY. Sada se kandidati dijele u daljnje skupine (peti semestar) koje će se još uže specijalizirati za misije na kopnu, u gradu, u džungli, na moru, itd. Kakav ih trening dalje čeka zna vrlo malo ljudi. Skupine su što se ide dalje sve manje i manje kako bi se maksimalizirala uvježbanost i specijaliziranost.

Terorist je odsada sposoban služiti se brojnim vrstama oružja, postaviti i razmontirati eksploziv te sukobiti se sa snagama sigurnosti u unaprijed simuliranim scenarijima.

Najjači ostaju

Teroristima se objašnjava kako preživjeti u najekstremnijim okolnostima, te u najgorim mogućim situacijama. Cilj je pored toga povećati smrtonosnu učinkovitost napada te izazivanje veće materijalne štete. Zatim na red dolazi učenje izrade eksplozivnih naprava, uporaba bacača raketa i ostalih težih oružja. Šesti i sedmi semestar su iznimno teški, a indijske sigurnosno-obavještajne službe ih smatraju i najopasnijima. Oni koji dođu do tih faza sposobni su upravljati, na primjer, zrakoplovima. „Vrlo malen broj terorista dođe do ovog stadija." To i ne čudi toliko obzirom da kandidati moraju naučiti upravljati zrakoplovom, moraju tečno pričati engleski, moraju biti upoznati s najnovijom tehnologijom i slično.

Sedmi semestar ili stupanj ili kako god hoćete godinama se nije mijenjao. Polaznici sedmog stupnja pripremaju se za zapovjedničke dužnosti. Oni su sposobni koristiti manje-više svo raspoloživo oružje, sposobni su preživjeti na svim terenima i od vojnih komandosa se razlikuju najviše po tome što su specijalizirani za jednu vrstu misija, ali upravo ih to i čini više opasnima jer se ne boje smrti, vrlo su motivirani i predstavljaju svojevrsne strojeve za ubijanje, kako ih je opisao jedan dužnosnik iz indijske vlade. Propaganda i regrutiranje se najčešće vrši putem džamija, tiskanih medija i multi-jezičnih internetskih stranica.

07.06.2010. 15:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    07.06.2010. 15:07
    ako ste mislili da su teroristi luđaci onda ste naivna budala ili nemate niti dovoljno mali kapacitet da shvatite ono što se događa oko vas... terorizam je izmišljen upravo zato da fašistoidne vlasti učvrste svoju vlast i preplaše svoje tupave ovce, te da vojna industrija i dalje zarađuje basnoslovne novce... guglaj: When False Flags Don't Fly :-P
  2. avatar
    Boon
    07.06.2010. 15:29
    Zanimljiva mi je konstatacija da su teroristi sve sličniji profesionalnim vojskama današnjice - to nije daleko od istine.Ni jedni ni drugi svojim djelovanjem ne donose ništa dobro, konstantno rade na povećanju svoje borbene učinkovitosti (iako iz dvije različite perspektive) a kontroliraju ih umovi koje je najblaže rečeno teško definirati. Što se tiče 'When False Flags Don't Fly' teoretiziranja, vrlo je čvrsto i dobro argumentirano, ali kao i većina sličnih komentara nema relevantnost jer su 'ovce' nažalost previše uplašene, a fašistoidne vlasti iz dana u dan imaju sve veći štap. Uostalom, kao što reče donhuangenaro, potrebno je zrno inteligencije da bi se shvatilo kako je iza svega što se zbiva oko nas uvijek interes moćnika koji najčešće ima oblik novca.
  3. avatar
    Rusmo
    07.06.2010. 16:12
    Izgleda da ovi teroristi imaju i super opasnu obuku iz kuhanja. Kako vidimo foto-reporter Metro-a zatekao je jednog takvog na tecaju iz brzog spremanja smrtonosnih filovanih paprika, a sto je ovaj iskoristio da pozira sa svojim zaduzenim super-sofisticiranim, ultra-terorostickim kuhinjskim nozem :-).
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh