« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
VRUĆA TEMA

Stubb: Iranu jednostrane i jače sankcije EU-a bude li potrebno

Trenutno se samo Kina od stalnih članica Vijeća sigurnosti protivi novim mjerama Teheranu

Finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb jasan je oko problema Irana
Finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb jasan je oko problema Irana (Getty Images)
Više o

EU

,

Iran

,

sankcije

,

Alexander Stubb

Zemlje Europske unije su postigle zadovoljavajući konsenzus o uvođenju jačih sankcija Iranu zbog njegovog nuklearnog programa ako se u UN-u ne postigne dogovor, rekao je u subotu finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb.

Stubb je domaćin sastanka sedmorice europskih ministara vanjskih poslova s visokom povjerenicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton koji se u subotu održava u Saariselki na sjeveru Finske.

"Mislim da možemo uvjeriti Kinu i Rusiju u sklopu Vijeća sigurnosti UN-a da nametnemo strože sankcije Iranu zbog sumnji da pod izlikom civilnog programa razvija nuklearno oružje", rekao je Stubb.

Stubb je izjavio kako vjeruje da će to postići u Vijeću sigurnosti UN-a, ali će u slučaju neuspjeha EU jednostrano odrediti sankcije, jer postoji zadovoljavajući konsenzus 27 zemalja EU o tom pitanju. Još nedavno je francuski državni tajnik za europska pitanja Pierre Lellouche isključio mogućnost jednostranih sankcija EU bez dogovora u UN-u.

Sada se jedino Kina od stalnih članica Vijeća sigurnosti protivi novim mjerama Teheranu. Vijeće je već prihvatilo pet rezolucija, tri uz sankcije, kojima zahtijeva od Irana da obustavi svoje nuklearne aktivnosti, posebice obogaćivanje urana. Teheran ih je sve ignorirao. (hina/metro-portal)

13.03.2010. 20:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh