« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
EKSKLUZIVAN INTERVJU

Stručnjak: Nemoguće se obraniti od tsunamija, tragedija prijeti i Europi

David Rothery za Metro govori o mogućnostima obrane od tsunamija i bliskoj budućnosti Japana

Dr. David Rothery
Dr. David Rothery (MWN)
Više o

Japan

,

potres Japan

,

potresi u svijetu

,

David Rothery

Vulkanolog David Rothery s britanskog Otvorenog sveučilišta, autor knjige "Volcanoes, Earthquakes and Tsunamis: Teach Yourself", za Metro International govori o tragediji u Japanu.

Jesu li veliki potresi na području Pacifika i Indijskog oceana na neki način povezani? Haiti u siječnju 2010., Čile u veljači 2010., Novi Zeland u veljači 2011.?

To je često pitanje. Nisu povezani, ne postoji lančana reakcija. Tektonske ploče se neprestano kreću, ali su u ovom slučaju međusobno previše udaljene da bi bile povezane. Na primjer, do potresa u Čileu je došlo zbog pomaka Nazca ploče i Južnoameričke ploče, dok je do potresa u Japanu došlo zbog Euroazijske ploče. Japan se nalazi u Pacifičkom vatrenom krugu, dakle u najaktivnijoj vulkanskoj zoni koja okružuje Pacifik. Jedna ploča ne aktivira drugu.

Kakvu opasnost predstavljaju naknadni potresi?

Problematični su zbog već uništenih građevina u koje su ponovno počeli ulaziti ljudi. To je, na primjer, bio problem u Christchurchu na Novom Zelandu. Mislim da naknadni potresi neće biti veći problem u Japanu. Puno veću štetu napravit će tsunami. Zanimljivo je da je Japan dva dana prije razornog potresa pogodio potres magnitude 7,2. Svi su mislili da je to bio glavni potres nakon kojeg će uslijediti nekoliko manjih. Ispostavilo se da je taj potres zapravo najavio ovaj veliki magnitude 8,9. Ne vjerujem da slijedi jedan još veći od toga.

Događaju li se potresi češće nego prije ili su naprosto medijski više popraćeni?

Mislim da mediji imaju veliku ulogu. Potresi se ne događaju češće, ali ih više primjećujemo, svjesniji smo. Potres u Christchurchu sam po sebi nije bio snažan, ali je epicentar bio ispod grada. Ljudi su bili na krivom mjestu u krivo vrijeme.

Postoje li mjere zaštite protiv tsunamija kao što postoje protiv potresa?

Japan je izgrađen tako da se uspješno može oduprijeti potresima. Ne zaboravimo da se Tokio tresao gotovo pet minuta! Protiv tsunamija se teže obraniti. Japanske obale imaju zaštitne zidove koji ublažavaju snagu razornog vala, no u konačnici je teško spriječiti katastrofu. Vidjeli smo kako val nosi zgrade. Zapravo, najbolje je upozoriti stanovništvo i efikasno evakuirati područje.

Posljednji veći potresi zaobišli su Europu i Sjevernu Ameriku. Koja je vjerojatnost da će se velika tragedija dogoditi na području Atlantika?

Karibi bi mogli iskusili potres koji bi mogao pokrenuti tsunami koji bi devastirao dijelove jugozapadne Engleske. Do potresa u Atlantiku dolazi relativno rijetko, pogotovo u usporedbi s Pacifičkim vatrenim krugom. No, događaju se, a činjenica da nisu česti znači i da je Europa za njih daleko slabije pripremljena.

Što će se događati u Japanu sljedećih dana?

Mislim da neće biti novih poplava. Naknadni potresi neće biti dovoljno jaki da pokrenu još jedan tsunami, ali bi mogli oslabiti brane. Najgore je prošlo.

Piše: Anthony Johnston, Metro World News
12.03.2011. 20:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    warmer
    12.03.2011. 22:40
    malo me je utiješio.
  2. avatar
    Rea
    15.03.2011. 23:02
    Morti da budne, a morti ne. Nema nauka veze s vezom.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh