« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
USKORO?

Stroj za čitanje uma

Stroj za čitanje uma korak je bliže realnosti nakon što su znanstvenici dekodirali moždane signale povezane s precepcijom

Fotografija vijesti
Više o

mozak

,

čitanje misli

,

telepatija

,

um

,

moždani valovi

Istraživači sa Sveučilišta Glasgow pokazali su volonterima slike ljudskih lica koja izražavaju različite emocije poput sreće, straha i iznenađenja. U seriji testova, dijelovi slika djelomično su pokriveni tako da se, na primjer, vide samo oči ili usta. Volonteri su trebačli identificirati emocije dok su im pomoću elektroda mjereni moždani valovi.

Znanstvenici su bili u prilici pokazati kako moždani valovi uvelike variraju ovisno koji dio lica se promatra. "Beta" valovi, s frekvencijom od 12 hertza, prenosili su informacije o očima, dok su "theta" valovi, od 4 hertza povezani s ustima. Informacije su također kodirane pomoću faze, ili vremena moždanih valova, manje pomoću amplitude ili snage.

Profesor Philippe Schyns, koji je vodio studiju, objašnjava: "Otkriće pomalo nalikuje otključavanju novog tv programa. Prije smo mogli detektirati signal, ali ne i gledati sadržaj, a sada možemo. Kako mozak kodira vizualne informacije koje nam omogućuju da prepoznamo lica i okolinu dugo je bila misterija. I dok smo u mogućnosti detektirati EEG aktivnost u određenim područjima mozga kada se izvode određeni zadaci, nije nam poznato koje informacije se prenose tim valovima. No ipak smo pronašli način dekodiranja tih moždanih valova kako bi identificirali poruke koje prenose."

19.05.2011. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh