« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
bez depresije

Stres je samo u vašoj glavi

Zaboravite izlike da imate stresan posao i poboljšajte svoje mentalno zdravlje

(Dreamstime)
Više o

stres

,

mentalno zdravlje

,

Dhiraj Gupta

,

frekvencija srca

Stručnjaci kažu da je uvjerenje da su neki poslovi sami po sebi stresniji od drugih čista zabluda. Kardiolog Dhiraj Gupta kaže da si sami možemo pomoći u smanivanju stresa, što na kraju ima pozitivan učinak na naše tijelo i fizičko zdravlje.

Dakle, stres je zapravo samo u našoj glavi. Dr. Gupta koji radi u jednoj bolnici u Liverpoolu proveo je istraživanje u kojem je četvero ljudi različite dobi s različitim zanimanjima nosilo srčani monitor 24 sata, piše Daily Mail. Promatrao je uspješnog odvjetnika, majku koja radi, majku koja ne radi i marketinškog stručnjaka, te na kraju zaključio da razina stresa i zdravlja nema velike veze s onime što im je posao.

Konstantno izlaganje stresu može proizvesti depresiju, tjeskobu ili glavobolje. Dugotrajne posljedice su viši rizik za kardiovaskularne bolesti ili moždani udar.

Stres potiče tijelo da poveća proizvodnju hormona poput adrenalina, što uzrokuje promjene u krvnom tlaku, frekvenciji srca i metabolizmu. Sve su to normalne fiziološke reakcije koje bi trebale ubrzati fizičku i mentalnu učinkovitost. No, sve to ujedno može poremetiti našu sposobnost djelovanja i snalaženja.

''Mjerenje frekvencije vašeg srca može biti jednostavna i brza snimka kako biste ocijenili razinu stresa pod kojim se nalazite'', kaže dr. Gupta. ''Uobičajena frekvencija srca zdrave osobe u stanju mirovanja je između 60 i 80 otkucaja u minuti, što se može povećati uslijed fizičkog napora ili stresa.''

Dr. Gupta kaže da je mentalno zdravlje ključno za svladavanje stresa, u čemu vam može pomoći yoga koja um stavlja na prvo mjesto. Naglašava da niti jedan posao nije stresan sam po sebi, stvar je kapaciteta vašeg uma na koji način ćete doživljavati stres.

''Na primjer, moj posao kardiologa gdje cijeli dan operiram srca pacijenata može se percipirati kao vrlo stresan. Pa ipak, ja volim svoj posao i ne osjećam stres uopće. Više sam pod stresom kad sam u shoppingu sa svojom suprugom'', zaključuje dr. Gupta.

22.11.2009. 11:42:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh