« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
schlank

Znanstvenici otkrili 'gen mršavljenja'

Gen vinske mušice kontrolira masnoću, a nova saznanja mogla bi pomoći u razvijanju lijekova protiv pretilosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dreamstime)
Više o

schlank gen

,

gen mršavljanje

,

vinska mušica

,

Drosophila

,

Michael Hoch

,

Lass geni

Stručnjaci sa Sveučilišta u Bonnu u Njemačkoj otkrili su dosad nepoznati gen kojeg su nazvali 'schlank' (njemačka riječ za 'mršav'). Naime, novootkriveni gen vinske mušice (Drosophila) kontrolira masnoću - ličinke u kojima je ovaj gen neispravan, gube u cijelosti svoje rezerve masti, piše Science Daily.

Sisavci, pak, nose sličnu funkciju u metabolizmu, pa se stručnjaci nadaju da će razviti nove lijekove koji će pomoći u borbi s pretilošću.

Istraživanje je pokazalo da ovaj gen sadrži sintezu ceramida. Ceramidi služe kao materijal za tanašne membrane koje zatvaraju sve stanice u tijelu. Također, imaju i regulatornu funkciju, odnosno sprječavaju mobilizaciju masnoća iz masnih rezervi.

Ljudi sami proizvode čak i više sintezi ceramida od Drosophile, a čovjek se najviše pouzdaje u grupu gena pod imenom Lass geni čije mutacije dovode do poremećaja u prehrani.

''Uveli smo mišji Lass gen u mutiranu ličinku vinske mušice. Inače bi ličinka umrla odmah, ali zahvaljujući Lass genu nastavila je skupljati tjelesnu masnoću i preživjela do sljedeće razvojne faze'', kaže Michael Hoch, jedan od autora studije.

Sve do sada Lass geni nisu bili povezivani s regulacijom metabolizma, ''ali zahvaljujući snažnim poveznicama sa 'schlank' genom mislimo da je to vrlo vjerojatno, što bi bio obećavajući pristup za nove lijekove protiv pretilosti'', zaključuje Hoch.

22.11.2009. 15:13:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh