« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
6 DO 12

Štrajk radnika javnih službi počinje ujutro

95.000 sindikalaca ujutro će obustaviti rad ako im Vlada do večeras na ponudi prihvatljivi sporazum.

(Dragan Matić, CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

sindikati

,

Jadranka Kosor

,

sindikalni prosvjed

,

Željko Lovrinčević

,

Vilim Ribić

,

smanjenje plaća

,

Ivica Babić

,

Sindikati javnih službi

,

štrajk javnih službi

,

6 do 12

,

Krešimir Rožman

,

Zvonimir Laktašić

Sindikati javnih službi počet će sutra ujutro štrajk u prosvjeti i znanosti, kojem će se u četvrtak priključiti zdravstvo, kultura i socijalna skrb, osim ako im do navečer vlada ne ponudi sporazum koji bi ispunio zahtjev za očuvanjem cijene rada 180.000 zaposlenih u javnim službama.

Još nismo dobili poziv za sastanak s premijerom Ivom Sanaderom, što je dokaz da vlada nije spremna ozbiljno sjesti sa sindikatima i rješavati probleme, rekao je čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić na konferenciji za novinare.

Sindikatima štrajk nije cilj nego sredstvo pa su ga spremni i opozvati, ali samo ako im se ponudi na potpisivanje sporazum koji bi zadovoljio osnovne zahtjeve - da se javnim službenicima nakon izlaska zemlje iz krize vrati šest posto povećanja plaća, koje im je vlada ukinula, i da se uspostavi paritet prema plaćama u gospodarstvu.

U protivnom sutra će početi štrajk u kojem će sudjelovati 95.000 članova osam sindikata osnovnog i srednjeg školstva, visokog školstva, znanosti, zdravstva, kulture i socijalne skrbi, kao i svi nečlanovi koji im se žele priključiti.

Također će u subotu, 16. svibnja, održati veliki prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, pod geslom "6 do 12", na koji osim članova sindikata pozivaju sve zainteresirane građane.

Nitko od sudionika u štrajku ne smije biti doveden u nepovoljniji položaj od onih koji neće štrajkati, niti im se smije uvesti radna obveza, ističu sindikalci.

U vezi jučerašnje neslužbene najave potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor da vlada "razmišlja o radnoj obvezi" sindikalci upozoravaju da se radna obveza uvodi samo u slučaju izvanrednog stanja u zemlji, pa bi takav potez bio protuzakonit.

Postoje poslovi koji se ne smiju prekidati niti za vrijeme štrajka, no to se pitanje uređuje kolektivnim ugovorima i nema nikakve veze s radnom obvezom, ističe pravni stručnjak sindikata Krešimir Rožman.

Popis poslova koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka nije na vrijeme dostavljen sindikatima niti u jednoj djelatnosti, osim za zdravstvo gdje je to riješeno arbitražom, kazao je predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić.

Mi ćemo u školama ipak osigurati dežurstva radi čuvanja objekata i prihvata djece čiji ih roditelji nemaju gdje drugdje ostaviti, tako da roditelji mogu sutra ujutro dovesti djecu u škole, iako neće imati nastavu, najavio je Laktašić.

Spominjanje radne obveze pokušaj je zastrašivanja štrajkaša, ocijenio je Laktašić dodavši kako se tome pridružila i policija koja posjećuje pojedine sindikalne povjerenike kod kuće i ispituje ih koliko će ljudi štrajkati i sl.

U štrajku će sudjelovati i liječnici koji to žele, iako referendum o štrajku kod njih nije uspio jer se odazvalo samo 49 posto članova Hrvatskog liječničkog sindikata.

Predsjednik sindikata Ivica Babić rekao je kako je oko 2.000 liječnika ipak izrazilo želju za štrajkanjem, a Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, u čijem je članstvu i preko 1.000 liječnika, većinski se izjasnio za štrajk. Stoga ćemo svim liječnicima koji to žele pružiti logističku potporu i zaštitu u štrajku, a ostale liječnike pozivamo da isticanjem bedža podrže sudionike u štrajku, kaže Babić.

Sindikati su također odbacili jučerašnju tvrdnju ekonomskog stručnjaka Željka Lovrinčevića da sindikati griješe u vezi zahtjeva za paritetom plaća jer uspoređuju osnovicu za plaće početnika s VSS-om u javnoj službi s plaćama u privredi u koje su uključeni svi dodaci.

Plaća početnika s VSS-om je tek indikator kretanja naših plaća, jer se smanjenjem osnovice za šest posto smanjuju i svi dodaci, pa se time smanjuje razina naših plaća u odnosu na prosječne plaće u privredi, a mi želimo osigurati paritet u primanjima zaposlenih u javnim službama i u privredi, ističu sindikalci. (hina/metro-portal)

12.05.2009. 12:43:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh