« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
ZDRAVLJE

Stolisnik, čudesna biljka

Grčka mitologija kaže da je ratnik Ahilej koristio upravo stolisnik kako bi liječio rane svojih vojnika zbog njegovog snažnog antimikrobnog djelovanja. Po tom junaku stolisnik je dobio i svoje latinsko ime.

Stolisnik
Stolisnik (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

biljka

,

stolisnik

Stolisnik, hajdučka trava, sporiš, kunica ili Achillea millefolium već stoljećima se koristi zbog iznimno ljekovitih svojstava, a u narodnoj medicini se obično koristio za zacjeljivanje rana.

Naziv hajdučka trava dobio je zato što su ga hajduci početkom 19. stoljeća koristili kad bi bili ozlijeđeni u borbama s Turcima.

Ljekovitost stolisnika

Stolisnik je rasprostranjen po gotovo cijeloj Europi pa je dostupan svakome te se danas najčešće koristi u obliku čaja, eteričnog ulja ili ekstrakta. Za liječenje se koriste nadzemni neodrvenjeli dijelovi ili samo cvatovi, dok stabljika nema vrijednost pa je ne treba brati. Cvjetna glavica stolisnika može imati crvene, ružičaste ili bijele cvjetove koji se beru cijeloga ljeta pa sve do početka jeseni (od lipnja do listopada).

Stolisnik je poznat po snažnom protuupalnom, protugljivičnom i antimikrobnom djelovanju, a mnoga istraživanja pokazala su da ima višestruke koristi za organizam.

Smiruje želučane tegobe Čaj od stolisnika je odličan za smirivanje grčeva, nadutosti i bolova u želucu zbog spojeva flavonoida koji ublažavaju ove tegobe. Također pomaže i kod sindroma iritabilnog crijeva kojeg karakteriziraju bol u trbuhu, proljev, nadutost i zatvor.

Ublažava menstrualne bolove

Ako vas muče jaki bolovi tijekom menstruacije, pomoći će vam čaj od stolisnika. On umiruje cijeli organizam, a u kombinaciji s vrkutom smanjuje bol pri grčenju maternice, ublažava simptome PMS-a, pomaže u reguliranju neredovitih menstruacija i sprječava tegobe menopauze.

Umiruje um i rješava stres

Neka istraživanja na štakorima pokazala su da alkaloidi i flavonoidi u biljkama, u ovom slučaju stolisnika, smanjuju lučenje kortikosterona, hormona koji se otpušta tijekom pojave kroničnog stresa, anksioznosti i depresije. Ipak, potrebno je još mnogo istraživanja i na ljudima kako bi se dokazala učinkovitost stolisnika na stres, no mnogi koji ga koriste primjećuju da izvrsno smiruje i opušta cijelo tijelo.

Sve u svemu, trebalo bi ga imati pri ruci...


13.11.2020. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.11.2020. 17:38
    -da hajduci su ga koristilli u borbi protiv turaka tu biljku znaju tisucama godina , zdrava je ljekovita
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh