« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
SAVJETI

Što su prebiotici i zašto nam trebaju

Dok su probiotici dobre bakterije, prebiotici su tvari u hrani koje pospješuju rast i razvoj dobrih bakterija. Odnosno, oni su hrana probioticima

Voće je puno prebiotika
Voće je puno prebiotika (Arhiva)
Više o

hrana

,

prebiotici

Prebiotici su prisutni u hrani bogatoj vlaknima kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice, a ljudsko tijelo ih ne može probaviti.

Zašto su prebiotici dobri?

Prebiotici se nalaze u probavnom traktu i služe kao hrana dobrim bakterijama. Probiotici su te dobre bakterije koje su dobre za probavni sustav, a potrebne su tijelu kako bi zaštitile organizam od loših bakterija i gljivica.

Hrana koju jedemo bitno utječe na same bakterije u crijevima, a antibiotici mogu uzrokovati trajne promjene u određenim tipovima bakterija.

Osim već spomenutih prednosti za probavu, prebiotici imaju i još nekoliko dobrih strana. Prebiotici održavaju crijeva zdravima te sprječavaju probavne probleme koji nastaju zbog konzumacije antibiotika.

Vjeruje se kako poboljšavaju apsorpciju kalcija, utječu na brzinu kojom tijelo prerađuje ugljikohidrate i potiču rast probiotika.

S obzirom na to da su prebiotici hrana probiticima, zapravo su za sve blagodati koje probiotici pružaju, zaslužni upravo prebiotici.

Prebiotici imaju pozitivan učinak i na središnji živčani sustav, imunološki sustav te krvožilni sustav.

Gdje se nalaze probiotici, a gdje prebiotici?

I jedni i drugi nalaze se u hrani. Dok su probiotici sastavni dio jogurta, kiselog kupusa, kefira i fermentirane hrane, prebiotici se nalaze u hrani bogatoj vlaknima. Ovdje spadaju voće, povrće i žitarice.

hrana koja je bogata probioticima, može sadržavati i prebiotike u manjoj mjeri. Mala djeca prebiotike dobivaju kroz dojenje iz šećera u mlijeku, a također i neke mliječne formule sadrže prebiotike.

13.11.2020. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh