« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana
SAVJETI

Što znate o Dukan dijeti?

Dukan dijeta su u stvari 4 vrlo različita programa koji dolaze u fazama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Dukan dijeta

Kada je eminentni francuski nutricionist dr. Pierre Dukan predstavio svoju Dukan dijetu prije 10 godina, knjiga je ubrzo postala bestesler u Francuskoj te potaknula underground revoluciju u prehrani na raznim internet stranicama, forumima i blogovima.

Danas više od 1,5 milijuna Francuskinja uživa u njezinim dugotrajnim rezultatima. Političari, filmske zvijezde, modeli, uključujući Gisele Bundchen i Jennifer Lopez žive Dukan dijetu, privučeni obećanjem i ultimativnim snom svih koji žele imati dobru figuru - dobra linija dok se jede prema volji.

Dukan dijeta su u stvari 4 vrlo različita programa koji dolaze u fazama. Počinje s dramatičnim i brzim gubitkom težine, nakon čega slijedi strukturirani ali jednostavan i dugotrajan režim prehrane koji koji osigurava da više nikad ne povratite kilograme.

Bitan element koji povezuje sva 4 stadija jest konzumacija ničeg osim proteina. Može zvučati slično poput Atkinsonove dijete, no Dukan je prilično drugačija. ˝Nije mi se sviđala ideja da stavim ljude na doživotnu dijetu. To bi bilo nemoguće, previše je užitka u hrani˝, objašnjava dr. Dukan. Umjesto toga, odlučio se na inovativnu fazu prehrane koja se postepeno mijenja.

Proteinski dan

Ako slijedite plan prehrane, vaša nova težina postat će stabilna, i moći ćete normalno živjeti i jesti po volji s jednom iznimkom - jedan dan u tjednu (Dukan sugerira četvrtak) morate jesti samo proteine, i tako do kraja života. ˝Primjenjujući ovo pravilo, možete odmah izgubiti 1 kg, kao i ispraviti eventualne pogreške koje se događaju tijekom ostatka tijedna˝, dodaj dr. Dukan.

Dukan dijeta počinje s kratkom fazom ˝napada˝ gdje konzumirate samo proteine - meso, ribu, jaja i nemasne mliječne proizvode. Ovakav početak daje vam početni zamah, uzrokujući dramatičan gubitak težine, te postavljajući osnovu za ostale faze. Zbog toga što je ekstremno efektivna, mnogi mogu očekivati gubitak do 3 kg u prvih pet dana.

Druga faza

Nakon maksimalno 10 dana proteinske faze, prebacuje se na sljedeću izmjeničnu fazu u kojoj kombinirate dane kada konzumirate samo proteine s danima kada im možete dodati i povrće.

Treća faza

Kada dostignete svoju idealnu težinu, slijedi faza konsolidacije tijekom koje postupno dodajete namirnice poput kruha, voća, sira, tjestenine. Možete čak imati i dva slobodna obroka po vašoj želji (uključujući alkohol, čokoladu, uglavnom hranu koju volite) tijekom tjedna. U ovoj fazi nećete izgubiti kilograme, ali ih nećete ni dobiti. Cilj faze jest ublažavanje želje za povratkom na staro i stvaranje ravnoteže.

Četvrta faza

Nakon što završi ova faza i vaša težina se stabilizira, slobodni ste do kraja života živjeti na francuski način, jesti i piti što god želite, bez restrikcija, imajući na umu samo jedno pravilo: proteinski dan na četvrtak. Do kraja života.

Recepte možete pronaći na našem portalu.

19.03.2024. 10:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.03.2024. 10:28
    treba paziti na dijetu ne valja biti pregladan sve umjereno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh