« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
MLJAC

Što znači žudnja za hranom

Kad žudimo za nekom hranom, to jednostavno znači da nam nedostaju neki nutrijenti, pa da vidimo što koji signal zapravo poručuje

Fali vam kalcija? Nemojte navaliti na čips ...
Fali vam kalcija? Nemojte navaliti na čips ... (Shutterstock)
Više o

hrana

,

masna hrana

,

slatka hrana

,

žudnja za hranom

,

slana hrana

Naše tijelo radi savršeno, na autopilotu, tako da nismo svjesni najvećeg broja procesa koji se odvijaju u njemu, no jednu stvar moramo raditi - slušati poruke koje nam šalje. Naime, kad žudimo za nekom hranom, to jednostavno znači da nam nedostaju neki nutrijenti, pa da vidimo što koji signal zapravo poručuje.

>> Zašto žudimo za nekom hranom? >>

Najčešće žudimo za čokoladom, a to znači da nam u tijelu nedostaje magnezija koji je neophodan za velik broj tjelesnih funkcija, od regulacije razina šećera u krvi i krvnog tlaka do upravljanja živcima i mišićima. Pravi izbor je tamna čokolada koja u 100 grama ima čak 176 mg magnezija. No, umjesto toga, možete nedostatak magnezija nadoknaditi grahoricama ili orašastim plodovima i zelenim povrćem.

Masna hrana jede nam se kad nam nedostaje kalcija, a mi umjesto da se počastimo lososom, sardinama, sirom ili lanenim sjemenkama obično navalimo na fast food, pomfrit ili čipseve.

>> Žudnja za određenom hranom može ukazivati na konkretne bolesti >>

Kad poželimo kruh ili tjesteninu, općenito ugljikohidrate, u tijelu nam nedostaje dušika. Bolji izbor su proteni koji u prosjeku sadrže 16 posto dušika, pa je bolje pojesti neko meso, ribu ili orašaste plodove.

17.01.2015. 09:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh