« Žene
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
GENI

Što žene nasljeđuju od majke

Zlobni jezici koji ne vole svoje punice na ovo bi imali što za reći, no zapravo se radi o genetskim problemima koje će majka prenijeti na kćer

Što će vam sve majke ostaviti u nasljeđe
Što će vam sve majke ostaviti u nasljeđe (FreeDigitalPhotos)
Više o

genetika

,

geni

,

rak dojke

,

migrena

,

menopauza

,

majka

,

artritis

,

kćer

Majke prenose svoje gene na kćeri, a s njima i razne probleme i nasljedne bolesti koje treba imati na umu kad razmišljate o svom zdravlju. Za neke je stvari samo potrebno pogledati svoju majku i znat ćete što vas čeka.

Tako će, primjerice, kćeri naslijediti od majke vrijeme ulaska u menopauzu u čak 85 posto slučajeva. Većina žena ulazi u perimenopauzu između 39. i 51. godine života, nakon čega može proći do pet godina do potpunog gubljenja menstruacije.

>> Majčina menopauza određuje plodnost kćeri >>

Jednako tako, treba obratiti pažnju i na rak dojke, koji je ipak od svih nasljednih bolesti najmanje izražen genetikom. Zapravo je samo desetak posto karcinoma dojke nasljedno, što se udvostručuje u slučaju da vam je majka imala taj oblik karcinoma, a u slučaju gena BRC1 i BRC2 kod majke i kćeri postotak se diže na izuzetno opasnih 60 posto.

>> Za ovisnost o shoppingu krive su naše majke >>

Osteoporoza je još jedna od bolesti koju možete naslijediti od majke, jer je velik broj istraživanja pokazao izuzetnu povezanost ove bolesti s genetskim nasljeđem.

Uz sve navedeno, ako vam majka ima reumatoidni artritis ili pati od migrena, rizici su puno veći od 50 %, tako da trebate na vrijeme reagirati i napraviti sve potrebne preventivne korake kako biste izbjegli ove probleme.

27.11.2014. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh